Napi sajtószemle

Munkatársunktól
2010. 09. 19. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

European Voice
Megállapodtak az EU tagországai arról, hogy kik töltsék be a munkáját hamarosan megkezdő külügyi szolgálat vezető posztjait – értesült az uniós ügyekkel foglalkozó brüsszeli hetilap. A szolgálat főtitkára a tervek szerint Franciaország amerikai nagykövete, Pierre Vilmont, két helyettese a német Helga Schmid és Mikolaj Dowgielewicz, az uniós ügyekkel foglalkozó lengyel miniszter lesz. Az adminisztrációs ügyek élére az Európai Bizottság egyik főigazgatója, az ír David O’Sullivan kerülhet.

SMEsk
A Most – Híd párt elkezdte jegyzői pontossággal bizonyítani azokat a gyanúkat és vádakat, amelyek szerint ellentmondásos vállalkozók pártja, és elsősorban az ő gazdasági érdekeik érvényesítése céljából jött létre – írja a liberális pozsonyi napilap azzal kapcsolatban, hogy Bugár Béla pártja Hideghéty Ferencet javasolta a Szlovák Földalap igazgatói posztjára, amit a kormány elutasított. A Most – Hídnak túlságosan is erős elkötelezettségei vannak a megalapítása körül bábáskodó vállalkozói körökkel szemben – írja a lap –, s Hideghéty mellett a Transpetrol volt vezérigazgatóját, Czucz Istvánt és a Slovnaftot igazgató Világi Oszkárt említi, hozzátéve: „Czucz és Hideghéty Somorján szinte szomszédja Bugárnak”. A lap szerint Hideghéty jelölése már a második beismerő baklövése Bugárnak, mert az első a transpetrolos múltú Martin Ruzinsky jelölése volt a környezetvédelmi miniszteri posztra, ami ellen a természetvédők tiltakoztak.

ÚJ SZÓ
Tíz év után először nőtt a galántai magyar iskola diáklétszáma: a Kodály Zoltán Alapiskolában a 340 tanulónak csak a fele galántai, a többiek a környező községekből utaznak a városba – írja a magyar nyelvű pozsonyi napilap. Oláh Hajnalka, az iskola igazgatónője szerint a helyi magyarok körében egyre többen vélik úgy, hogy a leghelyesebb választás a magyar iskola. Szerinte beérni látszik a pszichológusok és a pedagógusok által sokat hangoztatott érv, hogy a kisdiákok az anyanyelvükön boldogulnak a legkönnyebben.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.