Napi sajtószemle

MN
2010. 09. 23. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

LA STAMPA
Az alkotmányreform fontos előrelépést jelent a militarista és tekintélyelvű török hatalmi rendszer demokratikus nyitásának irányában. Mustafa Kemal Atatürk, a török köztársaság alapítója szekuláris örökségének hanyatlását jelzi, és fontos lépés Erdogan új útján, aki a jelek szerint egyre inkább eltávolodik Izraeltől, hogy közeledjen az iráni „istenállamhoz” – fogalmaz a török népszavazás eredményét értékelve a torinói lap.

abc
Erdogan a reformmal lépést tett a demokratikus nyitás irányában, egyúttal azonban Atatürk világi örökségének utolsó maradványait is felszámolta. A török miniszterelnök lehetőséget kapott arra, hogy eddig „tilos” utakra lépjen. Az a kérdés, hogy a liberális utat választja-e, amely Törökországot EU-jelöltté tette, vagy ehelyett az iráni teokratikus rezsimhez való közeledés és az iszlám identitás erősítésének útjára lép, értékel kommentárjában a madridi lap.

Independent
Bár Erdogan kétségkívül a valláshoz kötődik, eddig nem merült fel vele szemben olyan bizonyíték, amely antidemokratikus szándékokra utalt volna nála – jegyzi meg a brit lap.

EL PAIS
Dmitrij Medvegyev elszalasztotta az esélyt a politikai reformok konkrét tervének bemutatására, s ezzel elkeserítette azokat, akik abban reménykedtek, hogy a valódi demokratikus társadalomhoz vezető mozgalom élére álljon – állítja az orosz elnök jaroszlavli beszédét elemezve a spanyol lap. „Medvegyev beszéde távol áll a realitásoktól, s az elnököt liberális reformátorként kezeli mindenki, miközben a politika lényegében ugyanaz marad” – fogalmaz a lapnak a volt képviselő, az ellenzéki Vlagyimir Rizskov.

la-Croix.com
Bonyolult párosként írja le az orosz hatalmi tandemet a francia katolikus lap, mondván, annak mindkét tagja, Putyin és Medvegyev is egyre gyakrabban szerepel a médiában, s egyelőre nem világos, ez az elnöki székért folyó kampány előjátéka, avagy egyeztetett fellépés.

THE WALL STREET JOURNAL
Az Obama-kormányzat 60 milliárd dollár értékben kíván eladni korszerű harci repülőgépeket Szaúd-Arábiának – írja az amerikai gazdasági napilap. Nem kizárt – teszi hozzá –, hogy csak egy kezdeti lépésről van szó, amelyet további, több tíz milliárd dolláros ügyletek követnek, mivel tárgyalások folynak korszerű, hadihajóról indítható és ballisztikus rakéták eladásáról is a fontos szövetségesnek számító közel-keleti arab országnak. A korszerű vadászgépek és katonai helikopterek Szaúd-Arábiának történő eladása része annak
a politikának, amelynek révén Washington még szorosabbra akarja fűzni szövetségét a királysággal és más arab országokkal Irán ellenében.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.