Napi sajtószemle

Munkatársunktól
2010. 09. 04. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

EU Observer
86 millió euró, 750 ember és két év felkészülés kell ahhoz, hogy egy „gonosz külföldi hatalom” pusztító internetes támadást indítson az Európai Unió ellen – idézett az uniós hírekre szakosodott hírportál egy amerikai biztonsági szakembert. Charlie Miller számításai szerint egy ilyen nagyszabású
kibertámadás azzal kezdődne, hogy – például – a londoni tőzsde vagy egy francia villamosenergia-szolgáltató vállalat egyik alkalmazottja megnyitna egy PDF kiterjesztésű dokumentumot, amelyet a látszat ellenére nem egyik kollégája küldött neki e-mailben, hanem egy hacker, aki a fájl megnyitása után lassan átveszi az irányítást a szóban forgó alkalmazott számítógépe, majd az egész vállalat informatikai rendszere felett.

DW-WORLD.DE

Rekordnagyságúra emelkedett Németországban a szélsőjobboldali eszméket hirdető internetes honlapok száma – írja a német közszolgálati adó internetes kiadása. Tavaly közel 1900 neonáci weboldalt regisztráltak, ez nyolcszázzal több, mint öt évvel ezelőtt.

Independent
A római katolikus egyház, a rendőrség és a brit kormány szövetkezett egy katolikus pap fedezésére, aki az Ír Köztársasági Hadsereg (IRA) tagjaként több ember életét is kioltotta – olvasható abban a nyilvánosságra hozott jelentésben, amelyről többek között a független brit napilap is beszámolt. Az észak-írországi konfliktus idején, 1972 júliusában Claudy városában három pokolgép robbant fel, kilenc ember meghalt, köztük egy kislány. A támadás vezetője James Chesney atya volt, a helyi lelkész. A rendőrségi ombudsman jelentéséből kiderül, hogy a helyiek gyanították a pap IRA-kapcsolatait. A brit kormányzat és az egyház vezetői közösen úgy döntöttek, áthelyezik a papot, de nem tartóztatják le, hogy ne szítsák tovább a katolikusok és a protestánsok közötti feszült viszonyt.

Newsweek
Az amerikaiak 21 százaléka hisz varázslók és mágusok létezésében, négy évvel Irak megszállása után 41 százalékuk biztos volt abban, hogy Szaddám Huszeinnek köze volt a 2001. szeptember 11-i terrortámadásokhoz, 1999-ben pedig az amerikaiak húsz százaléka gondolta azt, hogy a Nap kering a Föld körül – ismerteti az utóbbi évek legérdekesebb felméréseit az amerikai hetilap.

VESTI online
A szerbiai ombudsman honlapján a közelmúltban Szerbiát Koszovó nélkül tüntették fel, pontosabban csak Belső-Szerbiát és a Vajdaságot ábrázolták a térképen. Szasa Jankovics irodájában azonban elmondták: „Nem állt szándékunkban Szerbia átrajzolása, csupán az, hogy láthatóvá váljék: nem tudjuk végezni munkánkat az államnak azon a részén.”
A Szerb Radikális Párt ítélte el a legélesebben a térképet, mondván, az ombudsman megsértette az alkotmányt – írja a szerb hírportál.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.