Napirenden a pénztárak

Könnyen meglehet, teljesül a kilenc uniós tagország kérése a magán-nyugdíjpénztári elszámolás megváltoztatásáról. Tegnapi találkozójukon az Európai Unió pénzügyminiszterei tárgyalásra érdemesnek minősítették e felvetést, amely csökkentené hazánk hiányát. A tagállamoknak a jövőben előzetesen kell egyeztetniük az unióval a költségvetésüket. A pénzügyminiszterek sürgették: hazánk folytassa az EU-val és a valutaalappal nyáron megszakadt tárgyalásokat.<br />

Munkatársunktól
2010. 09. 17. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kisebb lesz a deficit. Szerkezeti reformok indulnak jövőre, az államháztartási hiány pedig kisebb lesz, mint 2010-ben – mondta tegnap Szapáry György miniszterelnöki főtanácsadó. A szlovák nemzeti bank pozsonyi konferenciáján Orbán Viktor gazdaságpolitikai tanácsadója arról is beszélt, hogy a kormány elkötelezte magát a deficit további csökkentése és a strukturális reformok mellett. Az idei évre 3,8 százalékos hiánycélt tűzött ki az előző kormány, amelyről az Orbán-kabinet tagjai több alkalommal hangsúlyozták, hogy tartani fogják.


Tegnap jóváhagyták az uniós tagországok pénzügyminiszterei azt a kezdeményezést, hogy előzetesen kelljen egyeztetni az EU-val a nemzeti gazdasági irányvonalakat és költségvetéseket – számolt be az MTI. A jövőre induló rendszer lényege, hogy a tagállamok kormányait képviselő tanács egy évben kétszer meghatározza az unió előtt álló gazdasági kihívásokat. A közösségi országoknak ezt figyelembe kellene venniük a pénzügyi stratégiájuk kialakításakor, vagyis a büdzsé készítésében is. Bár egyesek szerint a döntés nyomán a kormányoknak kevesebb rövid távú politikai cél megvalósítására lesz lehetőségük, a Magyar Nemzetnek nyilatkozó szakemberek korábban (amikor még csak a tervek szintjén létezett ez az elképzelés) a tagállamok önállóságának megsértésére figyelmeztettek. Miután Magyarország a túlzottdeficit-eljárás hatálya alatt áll, eddig is egyeztetnie kellett az unióval a költségvetési folyamatokról a konvergenciaprogramban.
A pénzügyminiszteri találkozón szóba került a magán-nyugdíjpénztári elszámolások átalakítása is, amelynek következtében a nyugdíjreformot végrehajtó országok (Magyarország is idetartozik) államháztartási hiánya és adóssága jelentősen csökkenne. Ezt a főként kelet- és közép-európai tagországok által megfogalmazott kérést a bizottság fontosnak tartja, és támogatja, hogy vitassák meg a szorosabb gazdaságpolitikai együttműködésről tárgyaló miniszteri munkacsoportban – mondta a pénzügyi biztos. Olli Rehn ugyanakkor figyelmeztetett arra, hogy el kell kerülni az olyan változtatásokat, amelyek negatív hatással lehetnek az unió növekedési és stabilitási paktumára.
A miniszterek nem jutottak megállapodásra a bankadó uniós bevezetésének részleteiről és a pénzügyi tranzakciókra kirótt illeték bevezetéséről sem. Jóváhagyták azonban azt a javaslatcsomagot, amelynek alapján a jövő év elejétől három ügynökség kíséri figyelemmel majd a banki, biztosítási és az értékpapír-piaci tevékenységet, és mellettük a pénzügyi rendszer egészében rejlő kockázatok figyelésével megbízott testület is működik majd.

124 százalékon a hiány
. Augusztus végére 83 és fél milliárddal magasabb lett az első nyolchavi államháztartási hiány – helyi önkormányzatok nélkül számolva – július végéhez képest. A deficit a múlt hónap utolsó napjára 1081 és fél milliárd forintig nőtt, az éves előirányzat 124,2 százalékát tette ki, miközben az első héthavi az éves előirányzat 114,6 százaléka volt még csak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.