Négyen a ringben Demszky székéért

Tegnap délután négy órakor lejárt az önkormányzati választásokat megelőző próbatétel, a kopogtatócédulák összegyűjtésének határideje.

Munkatársunktól
2010. 09. 13. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Valószínűnek tűnik, hogy Budapesten négyen szállnak ringbe Demszky Gábor megüresedett székéért. A kormánypártok által támogatott Tarlós István és az MSZP-s Horváth Csaba sokkal több cédulát gyűjtött, mint az induláshoz szükséges 28 150 darab, a jobbikos Staudt Gábor valószínűleg szintén bebiztosította indulását a 33 000 ajánlással. Jávor Benedek (LMP) többek által hihetetlennek tartott hajrával szedett össze 31 000 ajánlást.
Kósa Lajos, a Fidesz ügyvezető alelnöke a kormányerők győzelmét várja. Szanyi Tibor (MSZP) kampányfőnök szerint a budapesti polgármesteri székért folytatott harc Tarlós és Horváth között dől el, a Jobbik leszámolna a „politikusbűnözőkkel”, az LMP pedig kompromisszumokra szorítaná a Fideszt.
A választási irodák az ország különböző részein várhatóan vasárnap végeznek az ajánlószelvények ellenőrzésével. Hivatalosan csak ez után lehet megmondani, hogy végül ki állhat rajthoz október 3-án. Az új parlament által tavaszszal megalkotott jogszabály szerint polgármesterjelöltté az válhat, aki a tízezernél kevesebb lakost számláló településeken három, a 10 001 és százezer közötti helységekben kettő, a százezres lélekszámnál nagyobb városokban pedig a választók egy százalékának támogatását megszerezte. Képviselőjelöltként azok indulhatnak a voksokért, akik elnyerték a helyben lakók egy százalékának aláírását. Megyei lista állításához is egyszázalékos támogatás szükséges; ezeket szintén tegnap estig kellett bejelenteni.

Részletek a 3. oldalon

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.