Néprajzos tábor az őrségi Ispánkon

Az őrségi Ispánkon a Pápai Istvánné Páhi Emma karcsai mesemondó körül létrejött Meseiskola szervezésében, a Nagy Arkánum Szellemi Iskola épületében holnaptól vasárnapig tartó néprajzi programsorozaton levetítik Halmy György Lükő Gáborról készült filmjeit, szombaton gyökeresen új felfogású Ady-versestet mutatnak be.

Varga Klára
2010. 09. 18. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A részben archív filmanyagból létrejött dokumentumfilmekből Makovecz Imre szavaival élve egy „őrlélek” életútja rajzolódik ki, s egy jelentős, eleven szellemi hagyaték, amely talán szétáradhat, és végre elfoglalhatja méltó helyét úgy a magyar tudományos gondolkodásban, mint a magyar oktatásban.
Az „őrlélek” archetípusa Makovecz szerint összeköti Lükő Gábor és Ady Endre személyét. Sorsuk, szellemi útjuk a nemzet életében azonos szerepkör, bár zúzmarával növi be életüket a feledés, mégis barátok és ellenségek vesznek tőlük erőt, bátorságot, rajtuk keresztül találnak tiszta forrást. A Lükő-filmek vetítésébe (az első film pénteken este hatkor látható Engem az Isten különös kegyeleme tett magyarrá címmel, az utolsó pedig vasárnap reggel kilenckor) méltán ágyazódott hát Az Óperenciás-tengeren – Ady, a táltos költő címmel szombaton este látható verses est, amelyen Csuja Imre és Szabó Margaréta mond Ady-verseket.
Az estnek külön dimenziót adnak Balázs Barnabás zeneszerző e célra szerzett kompozíciói, amelyeket maga ad elő egy szál hegedűn, úgy, hogy időről időre maga is a színházi előadás szereplőjévé válik.
A háromnapos programsorozatot késő délelőtt közös átbeszélés zárja, amelyen jelen lesznek az Ady-est fellépői és a rendező, Halmy György.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.