Nincs döntés a hivatalok átalakításáról

2010. 09. 12. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem dőlt még el, mely intézmények integrálódnak a megyei kormányhivatali rendszerbe. Erről a kabineten belül sem született egyezség, ezért elképzelhető, hogy Orbán Viktor miniszterelnök magához vonja a döntést. A témáról egyébként komoly vita alakult ki több területen.
Az egészségügyben például a szakminisztérium sem tartotta jó megoldásnak, hogy az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP), az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság, illetve az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat is betagozódjon a kormányhivatalokba. Az OEP vezetősége is megfogalmazta ellenvetéseit, és szintén amellett állt ki, hogy semmi jóhoz nem vezetne a biztosító önállóságának elvétele. A legtöbb értelmezés szerint ugyanis ezen intézményeknek nemcsak az országos hivatala szűnne meg, hanem gazdálkodásuk önállósága is, ha részeivé válnának a megyei kormányhivataloknak. Vannak, akik szerint viszont csak az ügyfélszolgálatok egységes elv szerinti igazgatását „hozná magával” az átalakítás. A téma Kötcsén is napirendre kerülhet, ahol Orbán Viktor a Balog Zoltán által vezetett Polgári Magyarországért Alapítvány rendezvényén tart előadást Nemzeti kormányzás mottóval.
A parlament mezőgazdasági bizottságának tegnapi ülésén a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal beolvasztását bírálták az MSZP-sek, féltvén az uniós források kifizetéseit. Mint arról beszámoltunk, januártól egybeolvasztanák a térségi államigazgatási szervezeteket. A kormány ettől azt reméli, hogy az emberek egyszerűbben intézhetik hivatalos ügyeiket, mindeközben olcsóbb és hatékonyabb lesz a közigazgatás.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.