Nincs moldáv döntés az elnökválasztásról

Pataky István
2010. 09. 16. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az alacsony szavazói részvétel miatt Moldovában érvénytelen lett az államfő megválasztásának módjáról szóló népszavazás, ami a kezdeményezők, azaz a hatalmon lévő jobbközép Szövetség az Európai Integrációért (AIE) koalíció politikai kudarcát jelenti. A chisinaui jogszabályok szerint az összes szavazó egyharmadának voksa szükséges egy országos referendum érvényességéhez, a tavaly ellenzékbe szorult kommunista párt bojkottfelhívása azonban hatékonynak bizonyult, a szavazásra jogosultak mindössze 29 százaléka járult az urnák elé. Akik voksoltak, 88 százalékban arra szavaztak, hogy a nép válassza az elnököt. Az érvénytelen népszavazás következtében továbbra is a parlament jogosítványa marad az államfő megválasztása, de miután ehhez egyik politikai tábornak sincs kellő többsége, újabb előre hozott megméretés elé néz a túlnyomó többségében románok lakta volt szovjet tagköztársaság. Mihai Ghimpu ideiglenes elnök kijelentette: sajnálja, hogy a moldovaiak nem értették meg a referendum fontosságát, miszerint ezzel pontot tehetnének egy politikai krízis végére. Bejelentette, kénytelen az alkotmány értelmében feloszlatni a parlamentet. Az uniós integráció irányában elkötelezett kormány számára intő jel lehet az érvénytelen referendum. Vlad Filat miniszterelnök szerint az AIE koalíción belüli széthúzás is hozzájárult a kudarchoz. Vladimir Voronin volt államfő, az ellenzéki kommunista párt elnöke erkölcsi győzelemről beszélt a népszavazás érvénytelensége kapcsán. A voksolás napján a kommunisták azzal vádolták meg a chisinaui kormányt, hogy csalásra készül.
A Moldovai Köztársaság számára továbbra is megoldatlan problémát jelent a Dnyeszter folyótól keletre elhelyezkedő, szakadár Transznisztria. A terület vezetése néhány nappal ezelőtt ünnepelte senki által el nem ismert függetlenségének huszadik évfordulóját. A többségében orosz ajkúak lakta Transznisztria fővárosában, Tiraszpolban katonai díszszemlét tartottak, amelyen páncélosokat és rakétákat is felvonultattak. Igor Szmirnov, a szakadár tartomány „elnöke” ünnepi beszédében köszönetet mondott Oroszországnak azért, hogy békefenntartó katonáival biztosítja a terület stabilitását, és hevesen támadta a moldovai „nemzeti fasisztákat”.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.