Nincs szó megszorításokról

Szerencsére hamar megnyugodott a svájci frank árfolyama az újabb történelmi csúcs elérése, immár a 226 forintos sávhatár átlépése után.

Munkatársainktól
2010. 09. 18. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A magyar valuta gyors visszaerősödésének oka az volt, hogy Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter tegnap részleteket árult el a jövő évre tervezett költségvetésről. A befektetőket elsősorban az nyugtathatta meg, hogy a szaktárca vezetője egyértelműen közölte, 2011-ben három százalék alatt lesz a büdzsé hiánya. Ahhoz, hogy ez a korántsem könnyen elérhető cél megvalósuljon, Matolcsy szerint öt feltételnek kell teljesülnie. A kormány azonnal tovább szigorítja a költségvetési fegyelmet, jövőre is fenntartja a – továbbra is 200 milliárd forintos bevétellel tervezett – bankadót, rendbe teszi az állami vállalatokat, és részrehajlás nélkül megteremti az olcsóbb közigazgatást. Az ötödik feltétel pedig az, hogy 2011-ben elérje a 2,5-3 százalékot a magyar gazdaság növekedésének mértéke. A jövőre tervezett még alacsonyabb hiányt mint elérendő célt az is kötelezővé teszi, hogy az unióban jövőre már büntetik azokat a tagállamokat, amelyek felfelé átlépik a háromszázalékos határt. Matolcsy György azt is megerősítette, hogy ebben az évben tartható a 3,8 százalékos hiánycél. Ehhez azonban az kellett, hogy a bankadó mellett a kormány egy 120 milliárd forintos megtakarítási csomagot hajtson végre, ezenkívül már csak egy könnyen kezelhető, tízmilliárd forintos lyukat kell betömni.
Részletek a 13. oldalon

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.