Nő az áldozatok száma

Háromra nőtt Romániában a nyugat-nílusi láz halálos áldozatainak a száma, időközben Görögországban már huszonhárman vesztették életüket e betegségben. Hazánkban jelenleg öt embert kezelnek kórházban e kór miatt, a szakember szerint azonban nincs ok különösebb aggodalomra.

Győr Ágnes
2010. 09. 23. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Magyarországon ez idáig megbetegedett emberek száma nem haladja meg az ötöt – mondta lapunknak Krisztalovics Katalin, az epidemiológiai központ főorvosa, hozzátéve, hogy hazánkban egyáltalán nem okoz jelentős problémát a nyugat-nílusi láz. A szakember szerint káros, hogy a médiában nap mint nap jelennek meg híradások a betegségről, ez ugyanis alkalmas a pánikkeltésre, miközben körülbelül nyolcvan hasonló kórról nem születnek hírek.
Itthon augusztusban diagnosztizálták az első három nyugat-nílusiláz-megbetegedést. A betegek 17, 52, illetve 56 éves nők, akiknél a betegség tünetei augusztus közepén jelentkeztek, mindhármuknál agyhártyagyulladás alakult ki – közölte az ÁNTSZ. Halálesetet idáig nem regisztráltak. Krisztalovics Katalin korábban elmondta, az egyes szúnyogfajok által terjesztett vírus magyarországi és európai jelenléte már régóta ismert. Hazánkban a nyugat-nílusi vírus jellemzően azokban a megyékben okoz megbetegedést, ahol a költöző madarak tömegesen fordulnak elő. A betegséget ugyanis azok a szúnyogok közvetítik, amelyek a madarakat és az embereket is megcsípik. A vírus emberről emberre nem terjed. A fertőzöttek körülbelül nyolcvan százaléka tünetmentesen vészeli át a fertőzést, de a vírus agyvelő-, valamint agyhártyagyulladást is okozhat.
Görögországban, a helyi epidemiológiai központ (HCDCP) statisztikái alapján tegnapig összesen kétszáztizenegyen betegedtek meg a vírussal, és közülük huszonhárman vesztették életüket. Hétfőig százötvennégyen már hazamehettek, huszonkilenc embert azonban jelenleg is kórházban ápolnak. Közülük 11-nek az állapota kritikus – olvasható a szervezet jelentésében.
Időközben háromra emelkedett a nyugat-nílusi vírus következtében elhunyt személyek száma Romániában – jelentette be tegnap a bukaresti egészségügyi minisztérium. A szaktárca tájékoztatása szerint az újabb halálos áldozatot az ország délnyugati részében fekvő Mehedinti megyében regisztrálták: egy 64 éves férfiról van szó, akinek esetében a fertőzés több, korábban kialakult krónikus betegséggel – diabétesszel, magas vérnyomással, szívbetegséggel – társult. Ezzel egy időben megugrott a vírusfertőzöttek száma is Romániában: a bukaresti járványtani központban kilenc újabb személynél mutatták ki a szúnyogok hordozta kórt, így a megbetegedettek száma már eléri a harmincnégyet. A kilenc új fertőzött közül négyen bukarestiek, a többiek Ialomita, Iasi, Szeben, Vrancea és Mehedinti megyébe valók. A kelet-romániai Ialomita megyében tegnap riadókészültségbe léptek az egészségügyi hatóságok, mert a Fekete-tenger partjához közel fekvő Fetesti városában megszökött a járványosztályról egy 12 éves lány, akinek szervezetében a napokban azonosították a vírust. A kiskorút szeptember elején utalták be a kórházba, ahonnan ismeretlen helyre távozott, keresésébe a rendőrség is bekapcsolódott.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.