Nyolc halottja van a lövöldözésnek

Szlovákia rövid történelmének legdrámaibb és legtragikusabb támadása zajlott le tegnap délelőtt a fővároshoz tartozó Dévényújfaluban: egy eddig ismeretlen tettes egy géppisztolyból és két pisztolyból leadott lövésekkel hét embert meggyilkolt, és legalább tizenöt embert megsebesített.

MTI
2010. 09. 09. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ámokfutó Arizonában. Öt embert lőtt le, köztük két gyermekének anyját egy amerikai férfi Arizona állam nyugati szélén Lake Havasu City egyik családi házában. Miután gyermekeit magához ragadva átmenekült Kaliforniába, a gyilkos magával is végzett. A rendőrség a négyéves és a három hónapos gyermeket a férfi otthonában sértetlenül találta meg. (MTI)


A rendőrséget Dévényújfalu egyik bérházának lakói riasztották délelőtt fél tízkor, mert az egyik lakásból sorozatlövéseket hallottak. A rendőrség egyik járőrkocsija alig két perccel később meg is érkezett a helyszínre, ahol már utcai zűrzavart találtak, és szűnni nem akaró fegyverropogást hallottak. Nemcsak társaikat, hanem a rendőrség speciális alakulatait is riasztották, figyelmeztették a városrész önkormányzatát is a nem mindennapi eseményre, de a tragédiát nem sikerült megakadályozniuk: heten meghaltak és tizenöten megsebesültek.
Egy férfi géppisztolyból és két pisztolyból a fák mögül egyfolytában lőtte egy bevásárlóközpont környékét, a szemtanúk szerint sokszor vaktában, a környező házakra, máskor célirányosan a rendőrökre, illetve a menekülő emberekre tüzelt. Közben többször cserélte a tárat a fegyverekben. A bejelentéstől számított egy órán belül körbefogta a rendőrség és a kommandósok csapata a férfit, aki ámokfutása lezárásaként önmagával is végzett. Akkorra azonban már a sérültek és a mit sem sejtő bevásárlók, a sétáló emberek jajveszékelésétől, fájdalmas segélykiáltásaitól volt hangos a tér és a széles utca, amelyet vér és mozdulatlan testek sokasága borított.
A rendőrség 10 órakor zárta le Dévényújfalut, s mintegy három órán át senkit nem engedtek be a városrészbe. Időközben számtalan találgatást közöltek a rádiók, a televíziók és az internetes portálok. Kora délután a helyszínre érkezett Daniel Lipsic belügyminiszter és Jaroslav Spisiak, a szlovák rendőr-főkapitányság főparancsnoka, végül ők tájékoztatták a nyilvánosságot a Szlovákia rövid történelmének legdrámaibb és legtragikusabb utcai támadásáról.
A férfi, akinek a személyazonosságáról a rendőrség egyelőre nem adott ki tájékoztatást, egy dévényújfalui bérház lakásában egy családot, három nőt és egy férfit lőtt le, majd kirohant az utcára, és további két embert ölt meg. Egy asszonyt közeli lakásának balkonján talált el a halálos lövés, őt a délután hazatérő férje találta meg. Tizenöten megsérültek, közülük kilencet kórházba szállítottak a mentők. Sokan lehetnek még azok, akik az üvegszilánkoktól sérültek meg, vagy elestek menekülés közben, de nem jelentkeztek sem a rendőröknél, sem a mentőknél. Daniel Lipsic elmondta, hogy az áldozatok a bérházban egy cigány család tagjai voltak. A tragédia okait sem kommentálta, mondván, a nyomozóknak egyelőre nincs olyan információjuk, amely magyarázatot adna a szörnyű vérfürdőre.
Az áldozatok hozzátartozóit és a sebesülteket együttérzéséről biztosította Iveta Radicová kormányfő és Pavol Freso, Pozsony megye elnöke, és ígéretet tettek arra, hogy kártalanítani fogják őket. Arról viszont még nem született döntés, hogy a tragikus esemény kapcsán gyásznapot hirdetnek-e Szlovákiában.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.