Nyolcezresre indulnak hegymászóink

Nagy Áron
2010. 09. 04. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Vasárnap megkezdődik az újabb magyar Himalája-expedíció; a Magyarok a világ nyolcezresein csapata ezúttal a Nepál és Tibet határán fekvő, 8201 méter magas Cso-Ojut, a világ hatodik legmagasabb hegycsúcsát akarja meghódítani. Az expedícióval tart a lábamputációból felépült Erőss Zsolt is, aki nyolc hónapja szenvedett súlyos balesetet a Magas-Tátrában.
Vincze Szabolcs, az expedíció sajtófőnöke honlapjukon azt közölte, hogy az augusztus 29-én reggel Ferihegyről induló csapat meglehetősen népes: van trekkinges, síző és forgatócsoport is a résztvevők között. „Ez a csapat elsősorban Zsolt visszavezetését a magas hegyekbe és kilencedik nyolcezrese megszerzését szolgálja” – jegyezte meg a szóvivő. Hozzátette: azért esett a választásuk a Cso-Oju-ra, mert ennek a hegynek az alaptábori megközelítése nem jelent különösebb gyaloglási nehézséget, ez pedig Erőss Zsolt csonkolt lábának protézistűrő állapotában nagyon fontos szempont.
Az expedíció tervei között szerepel egyébként az is, hogy ellátogatnak az Everest Rongbuk alaptáborba és akklimatizációs túrákat tesznek az északi fal alatt. Szeptember 11-én érkeznek a Cso-Oju alaptáborba, s ezután kezdődik a táborlánc kiépítése, a mászás. Hazaérkezésüket október 22-re tervezik.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.