Obama új fejezetet nyit Irakban

Zord Gábor László
2010. 09. 11. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Most, hogy lezárta iraki harci műveleteit, az Egyesült Államoknak a legsürgetőbb dologra, gazdaságának helyreállítására kell koncentrálnia – ezt üzente Barack Obama abból az alkalomból, hogy az Iraki Szabadság hadműveletet felváltotta az Új Hajnal fedőnevű, azaz mostantól csak a helyi erők támogatását és kiképzését végzik az amerikai katonák. Az amerikai elnök jelezte, hogy katonai erőforrásaikat most a legfontosabb ellenség, az afgán–pakisztáni határvidéken megbújó, további terrortámadásokat tervező al-Kaida ellen fordíthatják. Leszögezte azonban: ugyanúgy, mint Irakban, az afgánokért sem tehetik meg azt, amire azok csak saját maguk lehetnek képesek. Tévedés ne essék – mondta –, a felelősség átadása jövőre ott is megkezdődik, mert egy nyílt végű háború sem az Egyesült Államoknak, sem az afgánoknak nem áll érdekében.
Visszatekintve az iraki katonai vállalkozás hét és fél évére, Obama úgy fogalmazott: azóta, hogy elődje, George W. Bush elindította azt, sok minden megváltozott. Egy állam lefegyverzésére irányuló háborúból felkelés elleni harc lett, a terrorizmus és a felekezeti ellentétek kis híján szétszakították az országot, ám az amerikaiak, szövetségeseik és az irakiak áldozatvállalásával sikerült viszszaszorítani az erőszakot. Jelezte, röviddel beszéde előtt felhívta az előző elnököt, George W. Busht, aki elrendelte az inváziót, és akivel a kezdetektől fogva nem értettek egyet a háború kérdésében. Ugyanakkor leszögezte: ahogy nem férhet kérdés Bush hazaszeretetéhez, úgy az is kijelenthető, hogy patrióták voltak azok is, akik ellenezték a háborút.
Elemzők megjegyzik: azzal, hogy az amerikai elnök szembeállította a háborús erőfeszítéseket és az ország nehéz gazdasági helyzetét – benne az Amerika erejét adó középosztály romló körülményeit –, újfent rámutatott, hogy a jövőben nem tartható a katonai erő egyoldalú alkalmazását előnyben részesítő külpolitikai út.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.