Olimpiai bajnokot vertek

Munkatársunktól
2010. 09. 10. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tegnapi eredmények.
Nők, B csoport: Magyarország–Hollandia 9-8, Spanyolország–Németország 12-10. A csoport: Oroszország–Horvátország 28-3, Görögország–Olaszország 7-5. Mai műsor. Férfiak, 10.00: Oroszország–Szerbia (B csoport), 11.30: Törökország–Olaszország (A csoport), 13.00: Macedónia–Németország (B), 16.30: Magyarország–Görögország (B), 18.00: Románia–Horvátország (A), 20.40: Montenegró–Spanyolország (A).


Ha a relatív esélytelenség tudata olyan klasszis teljesítményt hoz ki férfi vízilabda-válogatottunkból, mint hétfőn délután – együttesünk hatéves nyeretlenségi sorozatát megszakítva 9-6-ra intézte el Szerbiát a zágrábi Európa-bajnokság második csoportmérkőzésén –, akkor van egy rossz hírünk: mostantól más ösztönzőt, mentális támaszt kell keresni, mert csapatunk legalább jövő csütörtökig folyamatosan esélyesnek számít. Ma a görögök, pénteken a példátlanul visszaesett oroszok, vasárnap pedig a macedónok ellen is, és ha mindháromszor beváltja a papírformát, csoportelsőként mentesül a jövő keddi negyeddöntő előtt, és csak a legjobb négy között kell újra vízbe szállnia.
Arra még tippelni sem érdemes, ki ellen, mert a másik ágon nagyon zavaros a víz: a nyitányon Montenegró legyűrte a házigazda horvátokat, csakhogy utána kikapott az olaszoktól, akik a spanyolokon is felülkerekedtek, így a románokkal együtt százszázalékos mérleggel vezetik az A jelű hatost. Hogy ebből a kavarodásból ki merül majd fel másodikként – mert az elődöntőben az lesz a valószínű vetélytárs –, azt még találgatni is korai.
Annál is inkább, mert Kemény Dénes szövetségi kapitány már a szerbek feletti diadal utáni pillanatokban kijelentette: „A vacsoránál egy kicsit még örülünk, de ezzel vége is, mert saját magunknak állítanánk nagyon veszélyes csapdát, ha nem készülnénk teljes intenzitással a görögök ellen.” Akik egyébként júliusban, Szicíliában általános meglepetésre 11-8-ra megverték válogatottunkat, de amennyiben a mieink ma csak megközelítik a szerbek ellen mutatott védekezést és kapusteljesítményt, akkor a görögöket messze tíz gól alatt tartják.
Ebben az esetben pedig ha még nem is matematikailag, de gyakorlatilag elkönyvelhetjük a csoportelsőséget, és várhatjuk a jövő csütörtököt.
A lányok pedig akár már a jövő szerdát, mert tegnap, a női torna nyitányán 9-8-ra legyőzték az olimpiai bajnok Hollandiát. A mieink három parádés negyedet produkáltak, 24 perc elteltével éppen úgy 7-3-ra vezettek, mint egy nappal korábban a fiúk. Csakhogy a negyedik szakasz első másfél percében három gólt kaptak, így 7-6-nál még egyszer meg kellett nyerni a meccset. Sikerült, 9-8 arányban, a négy kísérletéből négy gólt szerzett Szűcs Gabriella vezérletével.
Legkeményebb csoportriválisán ezzel már túl is jutott együttesünk, és ha holnap este a spanyolokat is legyűri, szombaton a németek már végképp nem jelentenek leküzdhetetlen akadályt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.