Optimizmus világszerte

A régiós börzék mutatóit felülmúlva teljesített tegnap a Budapesti Értéktőzsde részvényindexe. A BUX 449,16 pontot emelkedett. A pesti parkettet is fűtötte a nemzetközi kedvező hangulat.

Munkatársunktól
2010. 09. 11. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Átlagon felüli forgalom mellett két százalékkal emelkedett tegnap a Budapesti Értéktőzsde részvényindexe. A BUX 449,16 pontos növekedés után 23 010,70 ponton állapodott meg. A pesti parketten 27,9 milliárd forintért cseréltek gazdát a részvények, s a vezető papírok egy kivétellel erősödtek. A nap nyertesének az OTP nevezhető, amelynek ára négy százalékkal emelkedett. A Mol árfolyama 2,8 százalékkal erősödött, míg a Richter 0,9 százalékkal drágult. A Magyar Telekom azonban veszített értékéből, méghozzá 0,2 százalékot.
A kereskedésről szólva Králik István, a KBC Securities üzletkötője a távirati irodának elmondta: tegnap nagy forgalomban, optimista nemzetközi hangulatban erősödött a BUX. A pozitív légkört a kereskedés előtt Kínából és Ausztráliából érkező kedvező információk alapozták meg. Emellett egyedi hírekről is beszámolt az üzletkötő. A Mol árfolyamának növekedése mögött a célár 23 000 forint fölé emelése állhat, valamint az, hogy a befektetők pozitívan ítélik meg a cég olajkutatásait. A Richternél gyógyszerfejlesztéssel kapcsolatos hírek láttak napvilágot. Varjú Péter, az Erste Befektetési Zrt. üzletkötője mindezt azzal toldotta meg, hogy a kelet-közép-európai régiós indexnél egyértelműen jobban, a többi európai, valamint az amerikai tőzsdeindexeknél azonban gyengébben teljesített tegnap a BUX.
A nemzetközi eredményekről szólva kijelenthető, hogy a piac fogékonynak tűnik a jó hírekre: például arra a tegnap reggeli felmérésre, amely szerint a kínai ipar teljesítménye gyorsabban nőtt augusztusban, mint júliusban. Ez az információ irányt szabott egész napra, s a nyersanyagipari és az olajipari részvények erősödtek. Délután növelte a bizalmat, hogy az amerikai feldolgozóipar augusztusi teljesítményéről kiadott felmérés a vártnál nagyobb, gyorsuló javulást jelzett. A jobb hangulatban néhány jó vállalati eredmény, illetve egyesülési-felvásárlási híresztelés emelte az árakat a média-, a fejlett technológiai és az idegenforgalmi szektorban is.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.