Orbán: Nehéz másra szavazni

Jó irányba haladunk – így értékelte kormánya első száz napját a miniszterelnök egy interjúban. Ám arról is beszélt Orbán Viktor, hogy az ország nehéz helyzetén csak akkor tudnak úrrá lenni, ha a Fidesz jól végzi a dolgát. Lázár János a Nemzeti Fórum országos gyűlésén azt hangoztatta, erősíteni kell a Fideszen belüli szövetségi viszonyokat. A frakcióvezető óvta társait a nagyképűségtől és a választói bizalommal való visszaéléstől.

MN-összefoglaló
2010. 09. 22. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nehéz a Fideszen kívül másra szavazni Orbán Viktor szerint, hiszen pártja maradt az egyetlen nagy, országos néppárt. A kormányfő a Veszprémi Naplónak adott – szombaton megjelent – interjúban leszögezte, az MSZP az előző rendszerhez általában családi hagyományok alapján kötődő, 15 és 20 százalék közötti népesség rétegpártjává vált, s a radikális jobboldaliaknak is van egy rétegpártjuk. A miniszterelnök szerint mindezért az ország nehéz helyzetén csak akkor tudnak úrrá lenni, ha a Fidesz jól végzi a dolgát. Kormánya első száz napját úgy értékelte: „jó irányba haladunk”, de mint mondta, „ha nyolc évig mentünk befelé az erdőbe, nem várhatjuk, hogy száz nap alatt kijöjjünk belőle”.
A forint árfolyamáról szólva kifejtette: azt nem magyarországi események befolyásolják. A devizahitelesek helyzetét ugyanakkor a Gyurcsány-kormány egyik legsúlyosabb örökségének nevezte. Úgy fogalmazott: más országok kormányai és nemzeti bankjai nem voltak ilyen felelőtlenek, s nem engedélyezték, hogy tömegessé váljon a devizahitelezés. Magyarországon viszont a kormány biztatta, belelovallta az embereket a devizában való eladósodásba. Egyik legfontosabb feladatként a jövő évi költségvetés megalkotását említette, amelynek során szembesülni kell azzal, hogy a szocialisták olyan sok kölcsönt vettek fel külföldről, amivel veszélyeztették a holnapunk biztonságát, s ezzel bűnt követtek el. A kormányfő hozzáfűzte: jövőre a hitelekből több mint 2800 milliárd forintot kell visszafizetni, ami több annál, mint amennyit nyugdíjakra fordítunk. Orbán szerint az önkormányzati választás megmutatja, az emberek mennyire támogatják a kormányzati politikát.
– Kiadhatjuk a jelszót: nagy a tábor, színes a zászló – ezt már Lázár János hangoztatta szombaton, a Nemzeti Fórum ötödik országos gyűlésén. A nagyobbik kormánypárt frakcióvezetője kifejtette: le kell számolni azzal a vélekedéssel, hogy csak egyetlen helyes út, egyetlen megoldás létezik. A Fidesznek néppártként a sokszínűségre kell törekednie, s erősíteni kell a Fideszen belüli szövetségi viszonyokat. Lázár szerint tanulniuk kell a korábbi választási vereségekből is.
– Nem engedhetjük meg az arroganciát, nem engedhetjük meg magunknak, hogy nagyképűek legyünk, és végképp nem megengedhető, hogy bárki közülünk visszaéljen a választók bizalmával – jelentette ki. Gyurcsány bukása is azt bizonyítja, vélte, hogy az országot nem lehet az emberek feje fölött, akaratuk ellenére kormányozni.
Lezsák Sándor – akit újra a Nemzeti Fórum elnökévé választottak – küldetésükként az igazságtételt, a kárpótlás befejezését, a tanyatörvény elfogadtatását, a szórványban élő magyarok segítését, s egy Kárpát-medencei népfőiskola-rendszer létrehozását jelölte meg.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.