Orbán Viktor: Most jön a java!

Ránk gyújtották a házat, és most azt mondják, nem így kell oltani – ezzel a gondolattal jellemezte Orbán Viktor a szocialisták jelenlegi politikáját tegnap az Országgyűlésben, ahol az elmúlt száz napot értékelte. A kormányfő szerint a magán-nyugdíjpénztárak államosításán el lehet gondolkozni, de csak akkor, ha Brüsszel továbbra is költségvetési kiadásként szerepeltetné a kasszákba történő állami befizetéseket.

Munkatársainktól
2010. 09. 23. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ég a ház, a szocialisták gyújtották fel, zsarátnokot dobtak a zsindelyre – mondta Orbán Viktor kormányfő a T. Házban az elmúlt száz napot értékelő napirend előtti beszédére adott frakcióválaszok után. Mesterházy Attilához (MSZP) fordulva így kritizálta: miközben az emberek poroltót keresnek és hordják a vizet, a szocialisták félreállnak és elegánsan megállapítják, hogy nem így kell oltani.
Orbán szerint most el kell takarítani a nyolc év szocialista kormányzása után maradt romokat. Mesterházy ezt azzal utasította vissza: „amikor romokról beszél, azt ajánlom, nézze meg jobban azokat a romokat, és látni fogja, hogy az építési törmelék”. – Sitt, urak, sitt – jött a riposzt Orbántól, utalva rá, hogy az építési törmeléket sittnek hívják. Szerinte „Freud úr” örült volna az MSZP-s politikus törmeléket emlegető elszólásának. Hozzátette: ha egy ország az építési törmelékre hasonlít, az feltárja annak a munkának a mélységét és komolyságát, ami a kormány előtt áll.
– Ez nem egy zenés szórakozóhely, ahol ön feladja a rendelést, mások meg teljesítik – ironizált Orbán annak kapcsán, hogy Mesterházy számos dologról hallani akart a miniszterelnöktől. Orbán Viktor azt a megjegyzést is visszautasította, amely szerint nem ilyen politika kell az országnak. A kormányfő szerint ugyanis volt olyan időszak, amikor a szocialisták mondták meg, milyen politikára van szükség, de ez megfordult, és ebben a kérdésben immár az emberek döntenek. Hogy a választók elégedettek-e a kabinettel, az az önkormányzati választások eredménye alapján világos lesz, tette hozzá.
Az előző kormány volt az, amely már előre ezermilliárdokat vont ki a gazdaságból – ezt már Schiffer Andrásnak (LMP) címezve mondta a miniszterelnök. A következő három évben 8300 milliárd forint hitelt kell az országnak visszafizetnie. A korábbi kabinet ezt a pénzt ráadásul nem olyan célra költötte, amely gazdasági növekedést gerjesztett volna. Az összeg – érzékeltette a kormányfő – annyi, mint amennyit nyugdíjakra költ az ország, és kétszerese az egészségügyre vagy az oktatásra fordítható kiadásoknak. – A szocialisták történelmi bűnt követtek el a bajba jutott és gyógyulásra szoruló emberek, az oktatás résztvevői és a nyugdíjasok ellen – hangoztatta.
A magánnyugdíjpénztárak államosítása kapcsán – Vona Gábor Jobbik-elnökhöz fordulva – arról értekezett, hogy az ügyben meg kell várni az EU-döntést. Magyarország ugyanis azt kezdeményezte: a privát kasszákba történő, éves szinten 300-400 milliárd forintra rúgó állami befizetések ne kiadásként – így a hiány növelőjeként –, hanem időbeli felhalmozásként jelenhessenek meg a büdzsében. Ha Brüsszel erre nem bólint rá, el kell gondolkozni a nyugdíjpénztárak sorsán, hiszen az elutasító EU-döntés eredményeképpen a jövő évre tervezett háromszázalékos hiánycél is veszélybe kerülhet.
Kifejezetten a Jobbik képviselőinek címezve szavait, Orbán arról is beszélt, nem tartható tovább, hogy a dolgokat nem nevezzük a nevükön. A Vona által említett „cigánybűnözés” kapcsán viszont kiemelte, nem használhatók olyan kifejezések, amelyek azokat sértik, akiknek az emberi méltóságukon kívül már szinte semmijük sincs. Maga sem rejtette véka alá ugyanakkor, hogy bizonyos közegben a bűncselekmények egyes típusai sokkal gyakoribbak, mint másutt.
Mesterházy Attila a fentieken túl arról is beszélt, hogy a politikai kalandorság jegyében telt az elmúlt száz nap, az ország pedig legyengült. Azt, hogy közben javultak a versenyképességi mutatóink, a Bajnai-kormány eredményének tudta be. Az LMP-s Schiffer András hangsúlyozta, hogy pártja nem támogat megszorító intézkedéseket. Állítása szerint a kormány szociálisan érzéketlen (ezt Orbán egyebek mellett a közüzemi díjak befagyasztásával és a kilakoltatások megtiltásával cáfolta), illetve a munkát terhelő járulékok csökkentését javasolta (a kormányfő ezzel egyetértett, de először a munkabarát adórendszer megteremtését nevezte fontosnak). Vona megismételte: megtiltaná a politikai álláshalmozást, és felvetette, hogy bíróság elé kellene idézni az országot csőd közeli helyzetbe juttató embereket, mint például „Terry Black kedvenc politikusát, Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnököt”. A büntetőjogi felelősséget emlegette a fideszes Lázár János is. A politikus – aki arról szónokolt, hogy a Fidesz visszaadta az embereknek a kételkedés és visszakérdezés jogát – úgy fogalmazott: a szocialista kormányok visszaéltek a választók türelmével, bizalmával, van, akit ezért erkölcsi, van, akit politikai és van, akit büntetőjogi felelősség terhel.
A tegnapi ülésen – amelyen részt vett a parlamenti patkóban helyet foglaló Schmitt Pál köztársasági elnök is – Orbán Viktor az elmúlt száz nap kormányzati munkáját értékelve köszönetet mondott mindazoknak, akik töretlenül támogatták a kormány politikáját, és azoknak is, akik nem gondolták, hogy egy csapásra minden jóra fordulhat Magyarországon. Szerinte az elmúlt száz napban olyan törvényeket sikerült elfogadnia az Országgyűlésnek, amelyekkel a megelőző húsz évben hiába próbálkoztak. Beszélt egyebek között arról, hogy betiltották a devizaalapú jelzáloghiteleket, patikaalapítási moratóriumot rendeltek el, tíz százalékra csökkentették a társasági adót és bevezették a kétmillió forintos bérplafont. Mint mondta, a nemzeti együttműködés rendszerének építése során új nemzetpolitikai, politikai, gazdasági, szociális és közbiztonsági rendszert alakítottak ki. – Sikeresen leraktuk az alapokat, ezzel Magyarország visszaszerezte a reményt, de még nagyon messze vagyunk attól, ahova szeretnénk eljutni. Most jön a java – fogalmazott Orbán Viktor.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.