Ostorcsapások egy elcserélt fotó miatt

Nagy Áron
2010. 09. 15. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Házasságtörés és a férje ellen elkövetett gyilkosságban való állítólagos részvétele miatt Szakine Mohammadi-Astianit már kövezés általi halálra ítélték Teheránban. Most még 99 ostorcsapást is ki kell állnia kivégzése előtt, amiért a brit Times egy fedetlen arcú iráni nőt ábrázoló képe alá az ő neve került. Az már senkit nem érdekelt bírái közül, hogy a fotón egy másik aszszony látható – írta internetes kiadásában a Der Spiegel című német hetilap. Mint kiderült, a fénykép egy Svédországban élő iráni emberi jogi aktivistát ábrázol.
A Mohammadi-Astiani-ügy – noha az iszlám köztársaságban cseppet sem példa nélküli – minden eddiginél nagyobb tiltakozást váltott ki a világ közvéleményéből. A közösségi portálokon és fórumokon ezrek követelik szabadon bocsátását. A kegyetlen halálra ítélt nőért a hétvégén a Vatikán is felemelte szavát: Federico Lombardi atya, a Szentszék szóvivője tegnap azt közölte, hogy diplomáciai eszközeikkel igyekeznek közbenjárni a nő érdekében. Emlékezetes, korábban a francia „first lady”, Carla Bruni is kiállt az elítélt mellett, s erre válaszul az iráni médiumok durván megtámadták, majd azt írták, ő is megérdemelné a halált.
Kétségtelen azonban, hogy a kövezésre ítélt nő leghangosabb védelmezője saját fia, aki hosszú ideje egyik európai laptól a másikig lohol, hogy felhívja a nyugati világ figyelmét az esetre. Legutóbb a francia Libération című napilapnak adott elkeseredett hangvételű interjút, amelyben ismét arra kérte a világ nemzeteit, hogy ne hagyják kivégezni anyját.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.