Osztrák ultimátum cargoügyben

Hírösszefoglaló
2010. 09. 20. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Számottevő létszámcsökkentést tervez az Osztrák Szövetségi Vasút (ÖBB) magyar teherszállító leányvállalatánál, a Rail Cargo Hungariánál (RCH), és tárgyalni akar a magyar kormánnyal a pályahasználati díjakról – közölte osztrák beszámolók szerint Christian Kern vezérigazgató Bécsben. Mint mondta, a magyar kormány többször is módosította a vasúti teherszállítás keretfeltételeit a vállalat privatizálása óta, így emelkedett a pályahasználati díj. Ha a kabinet nem változtat, akkor radikális átalakítás várható – mondta az APA osztrák hírügynökség szerint, leépítéseket helyezve kilátásba. Eközben az osztrák sajtóban is kiszivárogtatták, hogy elbocsátásra készül az osztrák állami vasút. Akár ezer ember leépítését is jelentheti az ÖBB szanálása a MÁV-tól vásárolt teherszállítási leányvállalat, a Rail Cargo Hungaria számára – írta a Format című osztrák gazdasági hetilap. – A magyar kormány és a MÁV mindenben teljesítette a MÁV Cargo privatizációs szerződésében foglalt vállalásait – reagált az elhangzottakra Völner Pál, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) infrastruktúráért felelős államtitkára. Közölte: az összes pályahasználati díj alapját még az idei évben is a 2004-es bázison kalkulált költségek képezik, a díjak tehát hat éve gyakorlatilag változatlanok.
A Format szerint az RCH-nál 700-1000 fővel mérsékelnék a létszámot. A hazai cégnél év végén lejár a privatizációs szerződésben kikötött foglalkoztatási garancia.
Sajtóértesülések szerint az RCA vesztesége éves szinten meghaladhatja a százmillió eurót. A Der Standard szerint, a hiány kétharmadát az RCH vesztesége teszi ki. Mint ismert, a MÁV Cargo Zrt. privatizációja 2008. decemberben zárult le, az osztrák vasút szállítmányozási vállalata, a Rail Cargo Ausztria 102,5 milliárd forintért vásárolta meg a részvényeket.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.