Párizst nem hatják meg a kritikák

Az EU, az ENSZ, a Vatikán és más jogvédő szervezetek kritikái ellenére Franciaország folytatja a román és bolgár romák hazatelepítését. Róma főpolgármestere is felemelte szavát a város körül épült „nomád táborok” miatt.

MTI
2010. 09. 06. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hősies gépeltérítők? A Dnes i Utre újság arról ír, hogy az első chartergép hetven roma utasának sikerült elfoglalnia az őket hazaszállító repülőgépet. Előzőleg a romák értesítették az otthoniakat, hogy várjanak rájuk a plovdivi repülőtéren, mert értük jönnek, és mindenki hozzon magával két ejtőernyőt. A pilótát megfenyegették, ha nem engedelmeskedik, eltüntetik a roma gettóban, így duplaannyi emberrel a fedélzeten a gép visszafordult Franciaország felé, és elérve annak légterét, ejtőernyővel a hátukon kiugrottak és szétszéledtek az országban. A hihetetlen sztorit csak ez a lap említette. (MN)


Franciaországban eddig több mint száz illegális roma táborhelyet számoltak fel, a hónap végéig további 950 romát szeretnének hazaküldeni. Nicolas Sarkozy francia államfő nem győzte hangsúlyozni a BBC-nek adott interjújában, hogy kizárólag azokat a romákat érinti az intézkedés, akik több mint három hónapja tartózkodnak Franciaországban, és nincs munkaviszonyuk. Elmondta, a roma táborok a bűnözés, a prostitúció, az embercsempészet és a gyermekek kizsákmányolásának melegágyai. Ebben az évben Franciaország 8313 romát küldött vissza Romániába és Bulgáriába, 2009-ben 7875-öt.
A bolgár sajtó szerint a hazatért tizenhárom roma hollywoodi sztárként viselkedik, dicsérve a kinti körülményeket. Hangsúlyozták, nem történt erőszakos ráhatás, kinti tartózkodásuk alatt jó ellátásban részesültek, gyermekeik egyházi iskolákba járhattak. Többen is kijelentették, ahogy lehet, visszatérnek Franciaországba, mert itthon újból lopniuk kell a megélhetésért.
Az aktív közéleti szerepléséről híres szófiai amerikai nagykövet, James Warlick – aki egy hónap alatt már a második roma gettót látogatta meg – augusztus 26-án Carevóban a helyi polgármesterrel egy hidat adott át, amely összeköti a várost a roma negyeddel. Ennek kapcsán elmondta, hogy a romák integrálása nagy kihívás Bulgária számára, de az itt látottak bizakodásra adnak okot, hangsúlyozva, hogy az Egyesült Államok is többnemzetiségű állam, van némi tapasztalata abban, hogyan kell integrálni a kisebbségeket. A polgármester válaszában elmondta, hogy az utóbbi években a városban közel egymillió leva értékben fektettek be amerikai cégek.
Fel kell gyorsítani az illegális cigány táborok felszámolását, ahol ilyen balesetek történhetnek – hangsúlyozta Róma főpolgármestere, miután sajtójelentések szerint az olasz fővárosban bennégett egy kunyhóban egy hároméves kisfiú. Gianni Alemandro, a főváros jobboldali polgármestere emlékeztetett arra, hogy egy városi rendelkezés értelmében a hajléktalanokat áttelepítik hivatalosan létesített, berendezett és biztonságos táborokba.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.