Parkoló pénzek az MNB-nél

Hírösszefoglaló
2010. 09. 23. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Több pénzt tartottak a kereskedelmi bankok a Magyar Nemzeti Bank (MNB) számláin, mint amennyit a törvények előírnak a számukra. A júniusi 0,9 és a júliusi 4,4 milliárd forint után a többlet augusztusban 6,6 milliárd forint volt. Mindeközben a bankok szabad likviditása, vagyis szabadon felhasználható pénzállománya lényegében nem változott. A hitelintézetek az MNB-nél vezetett számláinak havi átlagos állománya július óta 372,4 milliárd forintra nőtt.
A forgalomban lévő készpénz mennyisége csak kismértékben változott. Júliusban 2330,62, augusztusban 349,4 milliárd forintnyi készpénz forgott a magyar gazdaságban. Bár a kéthetes MNB-kötvényállomány emelkedett (3866,9 milliárd forintra), a hitelintézeteknek a jegybanknál elhelyezett egynapos betétei csökkentek. Ez utóbbi állomány augusztusban 157,9 milliárd forint volt – 129,2 milliárdos esést követően – némileg ellensúlyozva a kéthetes kötvények növekedését.
Mint arról korábban már beszámoltunk, az MNB október elsejével megváltoztatja a tartalékkezelési szabályokat. Ekkortól a hitelintézetek lehetőséget kapnak arra, hogy maguk válasszák meg tartalékrátájuk szintjét, ami 2, 3, 4 és 5 százalékos lehet, emellett döntésüket fél év elteltével megváltoztathatják. Ezzel a bankközi forintpiac stabilizálásának és a bankok likviditáskezelésének hatékonyabbá tétele a cél.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.