Pénzszivattyú a Főtávnál

Mégis létezhetett az a pénzleszívó rendszer, amely révén a Főtáv Zrt.-ből havonta ötvenmillió forint vándorolt Hagyó Miklós volt szocialista főpolgármester-helyetteshez – derült ki tegnap a Hír TV Célpont című műsorából. A távfűtő cég részére tevékenykedő bűnöző, Joó Tibor munkája eredményeképpen ugyanis még 2008-ban kiszervezték a vállalat tűz- és munkavédelmi részlegét.

Munkatársunktól
2010. 09. 06. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A fővárosi pénzlenyúlásokban nyakig sáros egyik közműcég ügye tovább bonyolódik. Kiderült ugyanis: a Főtáv Zrt. immáron börtönben lévő vezérigazgatója, Kovács Lajos esetleg mégis „pontatlan” tájékoztatást adott korábban egy, a céghez köthető bennfentes szerepéről. Joó Tiborról van szó, aki még májusban a Hír TV Célpont című műsorában beszélt a lopási technikákról. Joó Tibor egy megbízás eredményeképpen 2007 szeptemberében kapta feladatul a Főtáv munka- és tűzvédelmi, később gazdasági átvilágítását is. Nem sokkal később kiderült, hogy 2002 óta szökésben van, körözi a rendőrség. A távfűtő cég 2008. január 10-én megszüntette vele az együttműködést. Addig azonban történt egy és más. A férfi például elárulta: őt magát Kovács Lajos vezérigazgató hozta össze Hagyó Miklóssal, aki havi ötvenmillió forintot „rendelt meg”, Kovácsnak pedig – szintén havonta – kétmilliót kellett adni. Ezt a pénzt a Főtávból kellett különböző módszerekkel kiszivattyúzni.
A távfűtő vállalat a tévé riportja után azt állította, hogy „alaptalan, légből kapott vádakkal” illették a fővárosi céget, a műsorban megtévesztő és hamis információkat közöltek. Kovács Lajos vezérigazgató leszögezte, Joó Tibor soha nem volt sem a menedzsment tagja, nem volt igazgató, sem a vállalat munkavállalója.
A Célpont tegnapi adásából viszont kiderült, hogy Kovács Lajos talán nem mondott igazat akkor, amikor arról beszélt, Joó Tibor nem vett részt a cég vezetésében. A műsorban ugyanis megszólalt Makai János, aki 37 évig dolgozott a Főtávnál, és munkavédelmi vezető volt, amikor Joó „átvilágítási” ténykedésének eredményeképpen kirúgták a cégtől. Wimetál Antal a tűzvédelemért volt felelős, ő is bő három évtized után volt kénytelen távozni. Az általuk vezetett osztályok feladatait később kiszervezték a Főtávból, és ez adhatott lehetőséget a vállalat forrásainak megcsapolására. A két eltávolított szakember egybehangzóan állította: Joó Tibor olyannyira élvezte a cég vezetésének bizalmát – bármit is állít ezzel kapcsolatban a börtönben lévő vezérigazgató –, hogy minden adathoz, információhoz hozzáférhetett, sőt a munkavédelmi vezető szerepében tetszelegve még beruházásokat is átvett a Főtáv nevében. A munka- és a tűzvédelmet később, 2008. január 2-án a Főtáv külső vállalkozásnak szervezte ki, Joó Tibor pedig egy bő hét múlva távozott a cégtől. A Célpont riportjából kiderült: noha egyelőre nem bizonyítható, hogy ezen a mechanizmuson keresztül lehetett kitermelni a Hagyó által elvárt „tagdíjat”, de Joó Tibor tevékenysége nyomán létrejöhetett egy erre alkalmas rendszer. Ő egyébként jelenleg korábbi ügyei miatt aktuális börtönbüntetését tölti.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.