Politikai boszorkányüldözést emleget Tóth

Politikai boszorkányüldözésnek minősítette Tóth József Polgár város MSZP-s polgármestere, hogy az ügyészség bűnpártolással gyanúsította meg. Tóth egy 2005-ben készült és a Hír TV által nyilvánosságra hozott hangfelvétel tanúsága szerint az M3 Kht. gazdálkodása kapcsán azt mondta, vissza kell dátumozni a szabálytalan bizonylatokat, illetve „le kell papírozni” az ügyet.

2010. 09. 13. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ügyvédje, Helmeczy László többek között azzal érvelt, hogy védence nem jogász, hanem egyszerű gépészmérnök, akinek nem kötelessége tisztában lenni a joggal.
Tóth József kijelentette, politikai ellenfelei ármánykodnak ellene ügyészi segédlettel. Közölte, mindez azért van, hogy őt polgármesterként és az önkormányzati választáson MSZP-s színekben induló jelöltként lejárassák. – Erre csattanós választ fog adni Polgár városa október 3-án – közölte. Fontosnak tartotta sajtónyilvánosság előtt elmondani azt is, hogy kisgyermek korától elkötelezett baloldali volt, akit mindig megválasztottak. – Voltam úttörő tanácstitkár és KISZ-vezető, vezető vőfély és futballista, mindig hűen a baloldalhoz. Én vagyok az egyetlen kistérségi MSZP-s vezető, aki most is vállalja az MSZP-t, ez fáj az ellenfeleimnek – mondta.
A „politikai boszorkányüldözésnek” titulált ügyet a Hír TV Célpont című műsora robbantotta ki egy hangfelvétel bemutatásával, amin a Hajdú-Bihar Megyei Közgyűlés akkor MSZP-s alelnöke arról beszél az M3 Kht. alkalmazottainak, hogyan tüntessenek el visszadátumozással egy harmincmillió forintos hiányt a háromszázmillió forintos állami támogatás elszámolásánál. A „megoldások” között egyebek mellett olyan is szerepelt, hogy a takarítónő nevére számoltak el havi nyolcezer kilométer utazási költséget. Tóth Józsefet augusztus 16-án hallgatták ki gyanúsítottként, szeptember 1-jén pedig az iratismertetés is megtörtént, innen harminc napja van az ügyészségnek arra, hogy vádat emeljen, vagy ejtse a vádat – közölte Jónáné Pocsi Edit, a Hajú-Bihar Megyei Főügyészség szóvivője. Helmeczy László azon védői álláspontjára, miszerint a bűncselekmény – ami a védő szerint nem is volt az – elévült, Jónáné elmondta, 2005 óta több nyomozati cselekmény is történt az ügyben, ezért az ötéves elévülési idő még nem járt le, az ügyészség jogszerűen gyanúsította meg és hallgatta ki Tóthot augusztus 16-án. Az ügyész nem tartotta elfogadhatónak a védő azon felvetését sem, miszerint ha védencét meggyanúsították, ugyanezt kellett volna tenni Juhászné Lévai Katalinnal is, aki abban az időben ugyanannak a Hajdú-Bihar Megyei Közgyűlésnek az elnöke volt, amelyiknek az alelnöki tisztét Tóth József töltötte be. – Az ügyészségnél lévő hangfelvételen nem Juhászné, hanem Tóth József beszél arról, milyen taktikákat kell alkalmazni azért, hogy a bűncselekmények ne derüljenek ki. Épp ezért előbbit tanúként hallgattuk ki az ügyben – mutatott rá.
Helmeczy szerint védence nem jogász, hanem egyszerű gépészmérnök, akinek nem kötelessége tisztában lenni a joggal. Úgy vélte, minden kötelezettségnek eleget tett azzal, hogy az ominózus M3 Kht. szabálytalan ügyeivel kapcsolatos beszélgetés elhangzását követően feljegyzésben fordult a közgyűlés elnökéhez, amiben jelezte a szabálytalanságok tényét, és kérte, tegye meg a szükséges lépéseket. (Feljelentést sem Juhászné, sem Tóth nem tett az ügyben, fegyelmi vizsgálat viszont indult, amely után az érintett alkalmazottakat elbocsátották. Ám mire ez megtörtént, az ominózus kazetta már a rendőrségnél volt. – A Szerk.) Helmeczy egyébként azt is megjegyezte, hogy a Hír TV „akár” manipulálhatta is a felvételt.
Az ügyvéd közölte, védence semmiképpen nem követett el bűnpártolást, legfeljebb feljelentés elmulasztásával lehetett volna meggyanúsítani, ami jóval kisebb súlyú vétség. Az ügyészségi szóvivő viszont erről úgy nyilatkozott, nem lehet pusztán figyelmetlenségnek tekinteni, ha valaki tudatosan arra ad utasítást, hogy a tudomására jutott bűncselekményt tussolják el. Arra, hogy valóban történt bűncselekmény, bizonyíték, hogy az ügyben a papírokkal szabálytalanságot elkövető M3 Kht.-alkalmazottakkal szemben elsőfokú bírósági ítélet született – hangsúlyozta.
– A Hír TV pedig azt nem zárja ki, hogy kijelentéséért bepereli az ügyvédet – jelentette ki Szikszai Péter hírigazgató. Szerinte Helmeczy ugyanazzal az ócska magyarázattal állt elő Tóth József ügyében, mint a saját botrányában. „Semmilyen hangfelvételt nem manipuláltunk. A rögzített beszélgetésnek több szem- és fültanúja van, őket már kihallgatták az ügyben. Helmeczy ne kóstolgassa a Hír TV-t, inkább etesse otthon a haveri kutyáját!”

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.