Politikai felhangok a U2 orosz koncertjén

MTI
2010. 09. 05. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A szervezők arra számítottak, hogy minden eddigi moszkvai rekord megdől, és a U2 koncertjét 80 ezren nézik végig a helyszínen, de a moszkvai idő szerint éjfélkor kiadott jelentés szerint 60 ezren voltak a stadionban.
A forró hangulatot nem hűtötték le a helyszínre kirendelt belügyi kommandósok és a zuhogó hideg eső sem, az pedig csak utóbb, késő éjszaka derült ki, hogy a hatóságok nem engedték agitálni a helyszínen többek között az Amnesty International és a Greenpeace nemzetközi jogvédő, illetve környezetvédő szervezetet, amely világszerte mindig jelen van az együttes fellépéseikor.
Mint Szergej Nyikitin, az orosz szervezet vezetője az Interfax hírügynökségnek elmondta, a U2-val és a stadion vezetésének tudomásával a Luzsnyiki mellett sátrat állítottak fel, s délutántól aláírásokat gyűjtöttek az emberi jogok védelmében, de kora délután az OMON kommandósai kiszorították őket, a 21 aktivista közül ötöt bevittek a rendőrségre, s csak éjszaka engedték el őket. Bono a Luzsnyiki környékén történtekre csütörtök délelőttig nem reagált.
Az énekes előzőleg találkozott Dmitrij Medvegyev elnökkel, nagy lelkesedéssel szólt Gorbacsovról, az orosz fővárosról, valamint az ott élő emberekről, művészekről. Külön kiemelte Jurij Sevcsukot, az orosz DDT együttes vezetőjét, aki hosszú ideje a hatalom bírálójaként ismert, és legutóbb vasárnap lépett fel egy tiltakozó megmozduláson. A Moszkva melletti Himki erdeinek részleges kivágását ellenzők vasárnap rockkoncertet hirdettek, amely azonban politikai tiltakozássá vált.
A U2 360 fok című turnéjának 200 kamionnyi karavánja hétfőre a bécsi Ernst Happel Stadionba utazik, ahová a szervezők 75 ezer rajongót várnak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.