Privatizációs tervek Miskolcon?

A miskolci kórházból elbocsátott dolgozók által alapított kft. nyerte azt a pályázatot, amelyet az intézményt működtető önkormányzati tulajdonú cég, a Miskolci Egészségügyi Központ Kft. írt ki parkgondozási, karbantartási, őrzés-védelmi, hulladékkezelési feladatok ellátására. A vesztes cég, a Goldmann & Siegel Kft. ezt követően pert indított, amelybe az MSZP-s városvezetés is bekapcsolódott, a dolgozókkal szemben. Szinay Attila fideszes helyi frakcióvezető szerint privatizációs szándék állhat a háttérben.

Tolcsvai L. László
2010. 09. 11. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A pályázatot azért kellett kiírni néhány héttel ezelőtt, mert a kórház műszaki személyzetét papíron elbocsátották – emlékeztetett Szinay Attila (képünkön) –, így a továbbiakban a leendő nyertes vállalkozó alkalmazottjaiként láthatják el feladataikat. A dolgozók a Kórházszolgálat Műszaki Kft.-t megalakítva indultak a közbeszerzési eljáráson, és el is nyerték a tendert. Szinay emlékeztetett: Káli Sándor szocialista polgármester korábban kijelentette, nem engedi, hogy a politika beleszóljon a miskolci városi kórház működésébe, ehhez képest a meghatalmazottjaként Mokrai Mihály alpolgármester egy folyamatban lévő bírósági ügybe lépett be az önkormányzat érdekével ellentétesen, ám a bíróság elutasította a furcsa szocialista kezdeményezést.
A kormánypárti politikus jogászként rávilágított, az eljárás egyik vesztese, a budapesti székhelyű Goldmann & Siegel Kft. megtámadta az eredményt a Közbeszerzési Döntőbizottságnál, de ez a fórum szabályosnak találta a pályáztatást. A felperes ezt követően a Fővárosi Bíróságon indított pert, s arra számított, hogy a testület kimondja: nem az egykori kórházi dolgozókat továbbfoglalkoztató Kórházszolgálat Műszaki Kft. a jogosult a meghirdetett feladatok ellátására.
A jelenleg is folyamatban lévő ügy bírósági tárgyalásán a polgármester meghatalmazásával Mokrai Mihály alpolgármester bejelentette, hogy be kíván lépni a perbe, de a bíróság megállapítása szerint nem az egykori kórházi dolgozók tulajdonában lévő Kórházszolgálat Műszaki Kft. oldalán, hanem a Goldmann & Siegel Kft. pernyertességének előmozdítása miatt. Ez meglepő fordulat a fideszes politikus szerint, hiszen elvárható lenne, hogy az alpolgármester Miskolc érdekeit tartsa szem előtt. A lehetséges következményeket látva a Fővárosi Bíróság megtagadta a perbelépést, s elutasította a felperes keresetét.
Szinay Attila kérdésként vetette fel, vajon az önkormányzati tulajdonú Miskolci Egészségügyi Központ Kft. ügyei mögött milyen privatizációs szándék húzódik meg annak tudatában, hogy a nyár elején egy miskolci önkormányzati cég szándékozott felszámolási eljárást indítani a szintén önkormányzati tulajdonú egészségügyi központ ellen, mondván, 750 ezer forinttal adós maradt a kórház, előtte viszont 17 millióért készítette el a betegellátó centrum szervezeti működési szabályzatát. Próbáltuk elérni Mokrai Mihály alpolgármestert, de nem jártunk sikerrel.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.