PTE: új megállapodás több ezer dolgozóval

A hónap végén írhatja alá az új kollektív szerződést a Pécsi Tudományegyetem vezetése az intézmény 6500 dolgozójával. Az előző rektorátus még tavasszal bontotta fel a kontraktust. A lépés elsősorban az egészségügyi területen dolgozókat érintette, a szándékok szerint visszaállítják a korábbi ügyeleti díjazási rendszert.

Bóka Máté Ciprián
2010. 09. 23. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hat és fél ezer dolgozójával a hónap végén írhatja alá az új kollektív szerződést a Pécsi Tudományegyetem (PTE) vezetése. A korábbi szerződésbontás elsősorban az intézmény egészségügyi dolgozóit érintette.
A PTE klinikai központjának főigazgatója, Kollár Lajos közölte, tavasszal két okból bontottak szerződést az egészségügyi dolgozókkal: egyrészt a megállapodás hibái miatt több munkaügyi pert indítottak az egyetem ellen, másrészt a kincstári biztos százharmincmillió forintos megtakarítást írt elő az intézménynek.
Kollár Lajos elismerte, hogy a megvonás az egyébként is keveset kereső ápolókat érintette a legérzékenyebben, ám az egyetem gazdasági helyzete stabilizálódásának köszönhetően a korábbiaknak megfelelő ügyeleti díjazást tud majd ismét biztosítani.
A törvények értelmében az úgynevezett kötelező túlmunka esetében az óradíj minimum hetven százalékát, önkéntes túlmunka esetén pedig az óradíj 90 százalékát kell kifizetni a dolgozónak. A pécsi intézmény esetében ez az arány az áprilisi megszorítás előtt 130, illetve 195 százalék volt. Az egyetemi vezetés tavasszal azonban csak a kötelező túlmunka díjazását csökkentette harminc százalékkal, így ezt kívánják viszszaadni a hamarosan megkötendő új megegyezéssel.
Mindezek mellett a klinika egészében, bizonyos munkakörökön belül, egymástól eltérő juttatásokat kaptak az alkalmazottak, s e rendezetlen viszonyok a Honvéd kórház évekkel ezelőtti, illetve a Baranya megyei kórház ez év elejei integrációja „örökségének” tudhatók be. Ezért felülvizsgálják a veszélyes munkavégzés esetében fizetendő kockázati pótlékok rendszerét, s az e téren meglévő korábbi aránytalanságokat megszüntetik – jelezte a főigazgató.
A PTE Integrált Egészségügyi Szakszervezetének titkára, Illés József úgy reagált: a munkáltatói ajánlat részleteit nem ismerik, egyelőre annyit tudnak, hogy a rektorátus szándékában áll visszaállítani ügyeleti díjazást. Hangsúlyozta, a szerződésben például a vezetői pótlékok rendszerét, a munkarenddel vagy éppen a munkaruhával kapcsolatos passzusokat is át kell még tekinteniük. Az érdemi tárgyalásokra már a héten sor kerítenek a felek.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.