Rablógyilkosok a bíróság előtt

Lopni indultak, majd hígítótól bódultan agyonverték és kirabolták a házigazdát Monoron azok a vádlottak, akiknek tegnap kezdődött meg a büntetőpere a fővárosban. Tettüket nem bánták meg, inkább igyekeztek egymásra kenni a gyilkosságot.

Csibra Tibor
2010. 09. 19. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elkezdődött tegnap a Pest Megyei Bíróságon azoknak a cigány férfiaknak a büntetőpere, akik csaknem két éve agyonvertek és kiraboltak egy nyolcvanéves aszszonyt monori házában. A vádirat szerint a három férfi szipuzott, zacskóból hígítót szívott a gyilkosság előtt. Az ügyészség K. Zsoltot, F. Ernőt és K. Attilát nyereségvágyból, különös kegyetlenséggel elkövetett emberöléssel vádolja. K. Zsolt a bűncselekmény elkövetésekor még fiatalkorú volt. A fiatalembernek már van egy gyereke is, élettársa F. Ernő lánya. A terheltek először nem tettek vallomást a tegnapi tárgyaláson, majd mindannyian egymásra próbálták kenni a gyilkosságot. K. Zsolt és K. Attila nyomozáskor tett vallomása szerint a nyolcvanéves F. Lajosnét F. Ernő egy vascsővel többször nagy erővel megütötte a fején, az idős asszony a helyszínen belehalt koponyasérüléseibe.
A társaság televíziót, szamovárt, festményt és tányérokat vitt el a helyszínről. Az ügyészség szerint az áldozat a televízióban rejtegette megtakarított pénzét, 900 ezer forintot, de azt a vádlottak nem találták meg, a készüléket úgy adták el néhány ezer forintért, hogy nem tudták, mit rejt. F. Ernőt korábban egy másik, szintén Monoron elkövetett rablással is megvádolták, a férfi ügyeit a tegnap kezdett perben egyesítették. A tárgyalóteremben nem lehetett tapasztalni, hogy az elkövetők megbánták volna tettüket, elmondásaikban, illetve a többszöri eredménytelen szembesítéskor inkább egymásra vallottak. K. Zsolt kijelentette, hogy F. Ernő többször üzent neki a tököli börtönbe, és a tegnapi tárgyalás előtt is megpróbálta rávenni, hogy vállalja magára a gyilkosságot, mert fiatalkorúként kisebb büntetésre számíthat. Az idősebb férfi ugyanakkor azt állította, hogy veje életveszélyesen megfenyegette őt a börtönből.
Szalay Csaba büntetőtanácsa többször is elutasította a vádlottak kéréseit, hogy rokonaik, ismerőseik vallomásaival támaszthassák alá kusza történeteiket. A terheltek a bűncselekmény előtti időkben rendszeresen együtt szipuztak, de tegnap különös jelentőséget tulajdonítottak annak, hogy – saját, alá nem támasztott elbeszéléseik szerint – ki, mikor hagyott fel a káros szenvedéllyel. A bírónak többször figyelmeztetnie kellett a vádlottak népes családját a tárgyalóterem rendjének megtartására.
A vádirat szerint F. Ernő volt a tippadó, ő javasolta a másik két terheltnek, hogy lopják meg az idős asszonyt. A nő házához érve elzavarták a kutyákat, és lekapcsolták a villanyórát. Amikor a sértett zseblámpával kijött a házból, F. Ernő egy méteres vascsővel fejbe vágta, majd a földön tovább ütlegelte. A vádlottakról készült szakértői jelentés szerint K. Zsolt és F. Ernő enyhe fokú személyiségzavarban szenved, K. Attila pedig függővé vált a szipuzástól, bódult állapotban különösen agresszívnak számít.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.