Ránk szabott IMF-hitel?

Hírösszefoglaló
2010. 09. 16. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Lenne olyan megállapodási lehetőség a Nemzetközi Valutaalappal (IMF), amely teljesen megfelelne a magyar gazdaság adottságainak – áll londoni felzárkózópiaci elemzők hétfői helyzetértékelésében.
A Morgan Stanley bankcsoport londoni befektetési és elemző részlege befektetőknek hétfőn kiadott feltörekvőpiaci makroáttekintésében felidézte, hogy az IMF nemrégiben „elővigyázatossági hitelkeret” (Precautionary Credit Line, PCL) néven hozott létre egy új kölcsönmegállapodási lehetőséget azoknak az országoknak, amelyek gazdaságpolitikája megfelelő ugyan, de a rugalmas hitelkeret (Flexible Credit Line) igénybevételéhez szabott „magas minőségi követelményeknek” még nem felelnek meg.
Ez utóbbi, gyakorlatilag előfeltételek nélküli lehetőséget a Lengyelországhoz és Mexikóhoz hasonló, „erős” helyzetű igénylőknek tartja fenn a valutaalap. A feltételrendszer ugyan a PCL-kerethez kapcsolódik, de ez is „áramvonalasabb” a klasszikus készenlétihitel-megállapodás feltételeinél, s a felülvizsgálat csak félévente esedékes, nem negyedévente. A PCL a rugalmas hitelkeret és a készenléti megállapodás „hibridjének” tűnik, és a rendelkezésre bocsátásról az IMF az adott ország külső fizetési pozíciója, piaci finanszírozási hozzáférése, költségvetési fegyelme, pénzügypolitikája és bankrendszerének állapota alapján dönt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.