Robog a spanyol gyors

Deák Zsigmond
2010. 09. 20. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Érik az első! – noha futballmeccsen csak a vezető gól után várják, követelik a szurkolók a következőket, Rafael Nadal és a tenisz tekintetében ezúttal kivételt kell tennünk. A spanyol világelső ugyanis hatalmas lendülettel robog pályafutása első US Open-diadala felé. Korábbi legjobbjaként – egészen pontosan tavaly és tavalyelőtt – az elődöntőig jutott New Yorkban, amit az idén is elért, ráadásul szettveszteség nélkül, imponáló magabiztossággal. Legutóbb, a nyolc között honfitársát, Fernando Verdascót múlta felül bő két óra alatt három játszmában. Várható volt a győzelme, hiszen korábbi tíz találkozásuk mindegyikét megnyerte. S a 11-est is „belőtte” – hogy hozzunk egy újabb metaforát a labdarúgásból.
Az eddigiekhez (Gabasvili, Isztomin, Simon, Lopez és Verdasco) hasonlóan következő riválisa sem világklasszis, hanem Mihail Juzsnyij. A 12. kiemelt orosz játékos a többek között Andy Murrayt is búcsúztatott Stanislas Wawrinkát verte négyórás, ötszettes ütközetben. Ő is járt már az amerikai teniszbajnokság legjobb négye között, 2006-ban, akkor például legyőzte Nadalt, egyébként 7-4-re vezet ellene a mallorcai klasszis. A másik ágon a hatodik New York-i diadalára törő Roger Federer (aki még szintén nem veszített játszmát) a szerb Novak Djokoviccsal csatázik majd.
Ma a program érdemi része a férfi párosok fináléjával kezdődött, ahol a korábbi 64 közös tornagyőzelmével világcsúcstartó, 1. kiemelt amerikai Bryan testvérpár küzdött a 16.-nak rangsorolt indiai, pakisztáni duóval. Már maga ez a pikáns összetétel felér egy békefelhívással a közös és puskaporos múltat, évszázados hindu–muzulmán ellentétet ismerve, de Rohan Bopanna és Aiszam-Ul-Hak Kuresi mégis jól elvan egymással évek óta, amit idei johannesburgi ATP-diadaluk és további hat döntőjük is jelzett. Utóbbi pluszmotivációként élte meg, hogy áradás sújtotta honfitársai minél jobb híreket kapjanak róla a messzi távolból. A papírforma Bryanék győzelmét ígérte, közülük Bob ráadásul a Kuresi elleni „első felvonást”, a vegyes párosok döntőjét már megnyerte Liezel Huber segítségével. Bryanék végül szoros csatában 7:6 (7-4), 7:6 (7-4)-re győztek.
A két női elődöntő – Caroline Wozniacki (dán, 1.)–Vera Zvonarjova (orosz, 7.), Kim Clijsters (belga, 2.)–Venus Williams (amerikai, 3.) – lapzárta után ért véget, a juniorok között a wimbledoni nyertes Fucsovics Márton egyesben bejutott az elődöntőbe
Férfi egyes, negyeddöntő: Nadal (spanyol, 1.)–Verdasco (spanyol, 8.) 7:5, 6:3, 6:4, Juzsnyij (orosz, 12.)–Wawrinka (svájci, 25.) 3:6, 7:6 (9-7), 3:6, 6:3, 6:3; az elődöntőben: Nadal–Juzsnyij, Federer (svájci, 2.)–Djokovics (szerb, 3.). Vegyes páros, döntő: Huber, B. Bryan (amerikai, 1.)–Peschke, Kuresi (cseh, pakisztáni) 6:4, 6:4.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.