Rómába érkeztek a kiutasított romák

Munkatársunktól
2010. 09. 12. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Franciaországból kiutasított roma csoportok érkeztek az olasz fővárosba, és ott illegális alkalmi szállásokba költöztek be az Il Messaggero című olasz napilap tegnapi száma szerint. Róma Magliana nevű külvárosi körzetének lakói telefonhívásokkal árasztották el a rendőrséget, panaszolva, hogy az elmúlt hónapokban lerombolt illegális roma menedékhelyek ismét lakókat kaptak. A jelentések szerint a környék tele van teljesen megpakolt francia rendszámú autókkal. Róma jobboldali polgármestere, Gianni Alemanno felszólította az Európai Uniót (EU), hogy dolgozzon ki közös európai stratégiát a romakérdés megoldására. Az EU-nak meg kell vizsgálnia, hogy hova tartanak a Franciaországból kizsuppolt romák. A polgármester idén februárban eldózeroltatta Európa legnagyobb, évtizedek óta fennálló roma telepét, ahol mintegy hatszáz ember lakott. Alemanno egyébként hétfőn Párizsban a francia bevándorlási miniszterrel, Eric Bressonnal tárgyal a romakérdésről.
A Berlusconi-kormány 2008-ban egész Olaszországra kiterjedő romaösszeírást hajtott végre – emlékeztetett beszámolójában az MTI. Ezt követően több tucat illegális roma telepet számoltak fel Rómában, Nápolyban és Milánóban. Roberto Maroni belügyminiszter visszautasította a vádat, hogy a romák megszámolásának rasszista indítéka volt. A számlálás nem etnikai alapon történt – ennek célja az volt, hogy az illegális bevándorlókat feltérképezzék és kiutasítsák, hogy javítsanak az országban legálisan tartózkodók helyzetén. Az intézkedés a római érvelés szerint részét képezte a Berlusconi-kormány törekvésének, hogy szembeszálljon az utcai bűnözéssel.
Az Európai Bizottság egyelőre nem kíván határozott állást foglalni a romák tömeges franciaországi kitoloncolásával kapcsolatban. A testület az ügyben további felvilágosítást kér a párizsi kormánytól. Erre egyébként ma sor is kerülhet, hiszen a jobboldali francia kabinet megbízottjai Brüsszelben tárgyalnak. Eközben támadásba lendültek a baloldali uniós politikusok. Az Európai Parlament (EP) szocialista frakciójának vezetői bírálták José Manuel Barrosót, az uniós végrehajtó testület vezetőjét, amiért nem emeli fel szavát a kérdésben. Szerintük Párizs uniós jogot sért. Martin Schulz és Hannes Swoboda, az EP szocialista frakciójának vezetője, illetve helyettes vezetője felhívták a figyelmet arra, hogy a bűnelkövető vétlen családjának a kitoloncolása különösen aggályos a jogszerűség szempontjából. Jelezték, az Európai Parlament jövő heti strasbourgi plenáris ülésén Barrosónak színt kell majd vallania a kérdésről a képviselőkkel folytatandó vitában. A Kitekinto.hu beszámolója szerint a balközép uniós pártok Párizst elmarasztaló határozat elfogadására készülnek. A jobbközép pártokat tömörítő Európai Néppárt nem nyilatkozott a romániai és bulgáriai cigányok kitoloncolásával kapcsolatban.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.