Röviden

MTI
2010. 09. 22. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Skócia nem szavaz a függetlenségről
Edinburgh. A skót kormány elhalasztja a függetlenségről tartandó népszavazást. Alex Salmond, a Skót Nemzeti Párt vezetője azért döntött a referendum mellőzése mellett, mert a legújabb felmérések alapján a lakosok kevesebb mint egyharmada választaná az önállóságot. A népszavazás elhalasztása mellett szólt a pénzügyi és gazdasági válság: tönkrementek Skócia főbb bankjai, és a kormánynak Londontól kellett segítséget kérnie. (S. T.)

Irán szabadon enged egy amerikai nőt
Teherán. Irán tegnap bejelentette, hogy óvadék ellenében mégis szabadon engedi az amerikai Sarah Shourdot. A teheráni hatóságok a nőt egy éve tartják fogva két társával, Shane Bauerrel és Josh Fattallal együtt. A három turista 2009 júliusában vízum nélkül lépett be Irán területére, az Egyesült Államok álláspontja szerint véletlenül. (MTI)

Tízezrek tüntettek
Szrinagar. Több tízezer muzulmán tüntető vonult fel szombaton Dzsammu és Kasmír szövetségi állam nyári fővárosában, Szrinagarban az indiai uralom ellen tiltakozva. A tüntetők kormány- és rendőrségi épületeket gyújtottak fel. Két év óta ez a legnagyobb méretű ilyen megmozdulás.
A Kasmír hovatartozása miatt több mint fél évszázada ellenségeskedő India és Pakisztán februárban ismét tárgyalásokat kezd a vitatott kérdések megoldására. (MTI)

Amnesty-bírálat
Párizs. Elítélte a romák Franciaországból történt kitoloncolását az Amnesty International nemzetközi jogvédő szervezet. Az Amnesty arra szólította fel a francia kormányt, hogy tegyen eleget az Európai Parlament követelésének, és vessen véget a romákkal szembeni diszkriminációnak. Az Európai Parlament a hét közepén egy többpárti határozatban elítélte a romák kitoloncolását, és a francia hatóságokat annak beszüntetésére szólította fel. (MTI)

Palesztin áldozatok

Gáza. Izraeli ágyútűz megölt három palesztint a Gázai övezetben tegnap, közülük ketten farmerek voltak. Korábban a radikális palesztin szervezet, a Hamász által ellenőrzött területről két rakétát indítottak izraeli területre, személyi sérülés nem történt. (MTI)

Emelik a francia nyugdíjkorhatárt
Párizs. A francia nemzetgyűlés megszavazta a nyugdíjkorhatár fokozatos megemelését 60-ról 62 évre, ami a kormány által tervezett nyugdíjreform legfontosabb része. A teljes nyugdíjreformról szerdán szavaz a nemzetgyűlés, és szeptember végén kezdődik el róla a vita a szenátusban. A szakszervezetek múlt kedden egész napos országos munkabeszüntetéssel tiltakoztak a kormány terve ellen. (MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.