Röviden

MTI
2010. 09. 08. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Színészbojkott a telepek ellen
Jeruzsálem. Vezető izraeli színészek bejelentették, hogy nem hajlandók fellépni a ciszjordániai zsidó telepeken. Több mint hatvan művész csatlakozott eddig a bojkotthoz, amely azért is keltett nagy feltűnést, mert novemberben a Jordán nyugati partjának egyik legnagyobb, Ariel nevű telepén ünnepélyes keretek között megnyitnak egy tízmillió dollárért felépült előadó-művészeti központot. Josua Sobol, az ismert drámaíró reményét fejezte ki, hogy a bojkottfelhívás felrázza az izraeli közvéleményt, és arra ösztönzi a színházakat, hogy vizsgálják felül az Arielben való fellépésre vonatkozó döntésüket. Ovadia Jószéf, az ultraortodox Sasz párt szellemi vezetője közben prédikációjában azt mondta, hogy „Abu Mazennek (Mahmud Abbász palesztin elnök mozgalmi neve) és ennek az összes gonosz embernek el kell tűnnie a föld színéről”. Istennek sorscsapással kell sújtania az Izraelt gyűlölő gonosz palesztinokat – fogalmazott öt nappal az Izrael és a palesztinok közti közvetlen tárgyalások felújítása előtt a 89 éves rabbi. (MTI)

Vizsgálódik a BP
London. A BP olajtársaság mérnökei tévesen értékelték a mélytengeri furat nyomástesztjeinek eredményeit, amelyek az olajkitermeléssel járó kísérő gázok hirtelen kilökődésének veszélyéről tanúskodtak – erre utal a BP belső jelentése, amely a Mexikói-öbölben április 20-án történt baleset okaival foglalkozik.
A robbanás következtében 11 ember meghalt, a svájci Transocean vállalattól bérelt, Deepwater Horizon nevű olajfúró platform pedig két napra rá elsüllyedt. A bekövetkezett környezeti katasztrófával több mint négymillió hordó nyersolaj került a Mexikói-öböl vizébe közel három hónap alatt. (MTI)

Kémkedett a svéd cég?
Teherán. Hejdar Moszlehi, a hírszerzés és a biztonsági ügyek iráni minisztere szombaton azzal vádolta meg az Oriflame svéd kozmetikai céget, hogy kárt akar okozni Iránnak. A miniszter szerint a svéd cégnek nincsenek gazdasági céljai Iránban, ellenben az iráni rendszer elleni küzdelem áll a szándékában: külföldi hírszerző szolgálatok a svéd vállalaton keresztül „biztonsági problémákat igyekeztek okozni” országának. Az Oriflame korábban jelezte, hogy az iráni hatóságok bezáratták teheráni helyiségeit, és öt alkalmazottjukat őrizetbe vették. (MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.