Röviden

MTI
2010. 09. 18. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Clinton bizakodó
Washington. Az amerikai külügyminiszter szerint elérkezett Amerika új pillanata a nemzetközi kapcsolatokban, „amikor meg kell ragadni az alkalmat, hogy évtizedekre lerakják az amerikai vezető szerep alapjait”. Hillary Clinton ezt a washingtoni Külkapcsolatok Tanácsa előtt mondta szerdán, egy több témát átfogó beszéd keretében. „Ma bizonyossággal ki lehet jelenteni, hogy az amerikai vezető szerep modellje működik, és a legjobb reményekre jogosít ebben a veszélyes világban” – jelentette ki Clinton az Obama-kormányzat külpolitikáját értékelve. (MTI)

Hu reményei
Peking. Kínának és az Egyesült Államoknak globális és stratégiai szemszögből kell kétoldalú kapcsolataikra tekinteni, vélte Hu Csin-tao (Hu Jintao) kínai államelnök, amikor magas rangú amerikai delegációt fogadott. Egy együttműködő és átfogó kínai–amerikai viszony előmozdítása Hu szerint soha nem volt annyira fontos, mint most, a bizonytalan világgazdasági helyreállás és néhány feltűnő kihívás megjelenésének időszakában. (MTI)

A Fehér Házból Chicagóba?
Chicago. Rahm Emanuel, a Fehér Ház stábfőnöke lehet Chicago következő polgármestere, miután a „szeles város” jelenlegi elöljárója, Richard M. Daley bejelentette, hogy 2011-ben, hat ciklus után nem jelölteti magát újra – jelentették politikai elemzőkre hivatkozva vezető amerikai napilapok. (MTI)

Kijózanító vélemények
Jeruzsálem. A palesztin elnök semmilyen kompromisszumra nem hajlandó a kulcskérdésekben az izraeli–palesztin békefolyamat során, és lemond, amennyiben kudarcba fulladnak a béketárgyalások. Mahmúd Abbász megismételte, hogy kivonul a béketárgyalásokról, ha az izraeliek folytatják a telepek bővítését Ciszjordániában. Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök a tegnap kezdődött zsidó újév alkalmából kijelentette, semmi garancia sincsen a béketárgyalások sikerére. (MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.