Röviden

MTI
2010. 09. 10. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Óriás naperőmű Hatvanban
A hat hazai kis- és középvállalkozást tömörítő Első Magyar Napelem Erőmű Klaszter Hatvanban építené meg Kelet-Közép-Európa egyik legnagyobb napelemerőművét. A helyi önkormányzattal folytatott tárgyalások alapján mintegy ezer családi ház és a helyi közintézmények energiaszükségletét biztosítaná egy ötszáz kilowatt teljesítményű naperőmű – közölte Horváth Attila, a klaszter menedzsere. A megvalósítás érdekében pályázatot kívánnak benyújtani a Nemzeti Fejlesztési Ügynökséghez a Környezet és energia operatív program keretében. A fejlesztés közel 600 millió forint bruházását igényli. A fejlesztők szándéka viszont, hogy közösen pályáznak a 25 ezer lakosú település önkormányzatával. Ily módon hatvanszázalékos, vagyis mintegy 400 millió forintos támogatás nyerhető el a projekt megvalósításához. (www.greenfo.hu)

Korszerű lerakó Somogyban
Több mint száz település kommunális hulladékának korszerű kezelését, ártalmatlanítását teszi lehetővé az a regionális lerakó, amelyet a napokban adtak át a Somogy megyei Kaposmérő külterületén. A 360 ezer tonna hulladék lerakását biztosító beruházás 480 millió forintból valósult meg, és a következő hat-nyolc évben megoldja a térség hulladékelhelyezését, később pedig bővíthető. Püspök Rudolf, a létesítményt üzemeltető Kaposvári Városgazdálkodási Zrt. vezérigazgatója az átadáson hiánypótlónak nevezte a beruházást, miután egy európai uniós rendelkezés szerint a megfelelő műszaki védelemmel nem rendelkező lerakókat – így a kaposmérőit is – tavaly nyáron be kellett zárni, a térségből azóta ötven-száz kilométerre hordták a szemetet. (MTI)

Atomerőmű-ellenes németek
A német lakosság többsége ellenzi az atomerőművek üzemidejének meghosszabbítását – derül ki egy friss felmérésből. A ZDF televízió Politbarometer műsorában tegnap ismertetett közvélemény-kutatás adataiból kitűnik, hogy a megkérdezettek 56 százaléka elutasítja a nukleáris erőművek 2021 utáni üzemeltetésének lehetőségét. A németeket a jelek szerint nem ijesztette meg az erőműveket üzemeltető nagy konszernek nyílt levele. Ebben az energiaárak drasztikus emelkedésére és növekvő áramimportra figyelmeztettek, amennyiben az öregedő atomerőműveket le kellene kapcsolniuk a hálózatról. (www.zdf.com)

Zöldbolt Budapesten
A Veszprémben működő üzlet és az online áruház egyre nagyobb népszerűségének köszönhetően megnyitotta kapuit a Zöldbolt Budapesten is, a Déli pályaudvar közelében. A működtetők célkitűzése, hogy mindazzal ellássák az egyre fogékonyabb lakosságot, amire egy zöldháztartásban szükségünk lehet. Polcaikon természetes tisztító- és tisztálkodószerek, energia- és víztakarékos berendezések, újrapapír irodaszerek, vászonszatyrok, mosható pelenkák, könyvek, kiadványok, játékok várják a betérőket. (www.zoldbolt.hu)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.