Röviden

MTI
2010. 09. 15. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tálib fenyegetés
Kabul. Az afganisztáni tálibok azzal fenyegetőznek, hogy megpróbálják kisiklatni a szeptember 18-ra kiírt parlamenti választásokat. A tálibok felszólították az afgánokat, hogy bojkottálják a voksolást. Hamid Karzai afganisztáni elnök egy nappal korábban közölte, hogy tanácsot állított fel a tálibokkal való béketárgyalások lefolytatására. (MTI)

Tovább tart a kubai embargó
Washington. Barack Obama, az Egyesült Államok elnöke újabb egy évvel, 2014. szeptember 14-ig meghosszabbította a Kuba ellen még 1962 februárjában elrendelt kereskedelmi, gazdasági és pénzügyi embargót. A bejelentés előtt Fidel Castro, a kubai kommunista párt főtitkáraként szokásos olajzöld katonai egyenruhájában rövidebb, 45 perces beszédet tartott több ezer egyetemista előtt az egész emberiséget fenyegető atomháború veszélyeiről. Elemzők megjegyezték, hogy a már 84 éves Castro nem rögtönzött, hanem papírról olvasta beszédét. (S. T.)

Izraeli megtorlás
Gáza. Az izraeli légierő támadást hajtott végre szombat este a Gázai övezet déli részén, megtorlásul izraeliek elleni támadásokért. A három légi csapásban egy palesztin meghalt, egy eltűnt, további három megsebesült. Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök és Mahmúd Abbász palesztin elnök csütörtökön Washingtonban újrakezdték a közvetlen tárgyalásokat a békéről.
A Palesztin Hatóság visszautasította szombaton Mahmúd Ahmadinezsád iráni elnök vádját, miszerint Abbász Izrael túsza, amiért béketárgyalásokat kezdett. (MTI)

Újabb iraki robbantások
Bagdad. Két nagy erejű robbanás történt tegnap Bagdad központjában. Legalább két, más források szerint nyolc ember halt meg a hadsereg egyik parancsnoki épületénél. A hatóságok beszámolója szerint egy öngyilkos merénylő röpítette a levegőbe robbanóanyaggal megrakott gépjárművét. A merénylet öt nappal azután történt, hogy hivatalosan véget ért az Egyesült Államok harci küldetése Irakban. (MTI)

Öngyilkos merénylet Dagesztánban
Moszkva. Öngyilkos merényletet követtek el tegnapra virradó éjszaka Dagesztánban egy katonai egység ellen, öt ember meghalt, további 32 megsérült. A merénylő autójával belehajtott egy motorkerékpáros lövészegység sátortáborába Bujnakszk város közelében, egy katonai gyakorlótér mellett. Dmitrij Medvegyev elnök utasította a védelmi minisztériumot, hogy erősítse meg
a katonai intézmények védelmét Dagesztánban. (MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.