Röviden

MTI
2010. 09. 05. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A nunciust fogadta Schmitt Pál
Schmitt Pál köztársasági elnök szerdán hivatalában fogadta Juliusz Janusz apostoli nunciust – olvasható a Köztársasági Elnöki Hivatal honlapján. A találkozó azt megelőzően jött létre, hogy Schmitt Pált szeptember 10-én audiencián fogadja XVI. Benedek pápa castelgandolfói nyári rezidenciáján. A szívélyes hangú megbeszélésen az államfő és a Vatikán Magyarországra akkreditált apostoli nunciusa áttekintette a látogatás előkészületeit, továbbá a Szentszék és Magyarország közötti kapcsolatok időszerű kérdéseit. (MTI)

Átalakult a bizottság

Új összetételben dolgozik a továbbiakban a vatikáni–magyar vegyes bizottság egy miniszterelnöki határozat alapján – áll a Magyar Közlönyben. A testület feladata, hogy ellenőrizze az Apostoli Szentszék és Magyarország között 1997-ben született megállapodásban foglaltak végrehajtását. Orbán Viktor miniszterelnök a határozatban közzétette: a magyar kormányzatot képviselő delegációt Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes vezeti. (MTI)

Újjáépítési vizsgálat
A napokban újabb felülvizsgálatot végeznek az árvíz sújtotta településeken: statikai vizsgálatokkal ellenőrzik, hogy az eltelt időszakban tovább károsodtak-e egyes ingatlanok – közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság tegnap. Eközben a Borsod megyei Edelény és Szikszó polgármestere, valamint a miskolci önkormányzat szóvivője egybehangzóan közölte, nincs elmaradás, nem késlekednek az önkormányzatok az árvíz utáni helyreállítással. (MTI)

Ingyenjogosítvány romáknak
Kilencvenhat somogyi roma szerezhet tehergépkocsi-, illetve C kategóriás gépjárművezetői jogosítványt annak az integrációs programnak a részében, amelyhez a Somogy Megyei Cigány Kisebbségi Önkormányzat pályázat útján nyert ötvenegy millió forintot. A Sonline. hu megtudta: a pénzt olyan integratív képzésre lehet felhasználni, amely a résztvevők számára alapfokú informatikusi végzettséget ad, de ezt megelőzően gépjárművezetői jogosítványt kell szerezniük.
A kadarkúti kistérségben ötvennégy roma származású személy jelentkezhet tehergépkocsi-vezetői tanfolyamra, a csurgói és barcsi kistérségben pedig együttesen negyvenkettőnek nyílik lehetősége C kategóriás jogosítvány megszerzésére. (G. J. A.)

Felmentették támadót
A Pesti Központi Kerületi Bíróság tegnap bizonyítottság hiányában felmentette a garázdaság vádja alól azt a férfit, aki 2008. július 5-én a meleg méltóság menete elleni tiltakozása közben meglökte az RTL Klub operatőrét, annak kameráját a föld felé rántotta, majd a mikrofont védő szivaccsal megdobta a tévést. A bíróság nem találta elegendőnek a bemutatott videofelvételt és a tanúk vallomását a 36 éves férfi elítéléséhez, s mivel az ítéletet az ügyész és a vádlott is tudomásul vette, ezért az jogerőre emelkedett. (FH)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.