Röviden

MTI
2010. 09. 10. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Dzurinda vitázna
Pozsony. Európai vitát kell folytatni a kettős állampolgárságról – véli Mikulás Dzurinda szlovák külügyminiszter. Úgy gondolja, nem normális, ha egy ország tömegesen állampolgárságot ad egy másik ország polgárainak. Dzurinda alapvetően Magyarországot bírálja, de Romániát is említi „az egészségtelen folyamat” kapcsán. „Mi lenne Európa munkaerőpiacával, a szabad munkavállalással és utazással az unión belül, ha hasonló értelmetlenséghez folyamodnának a spanyolok, és tömegesen osztanának állampolgárságot Mexikó vagy Kuba polgárainak?” – tette fel a kérdést a SITA hírügynökségnek adott nyilatkozatában Dzurinda. (N. S.)

Iráni sértések
Teherán. Az iráni kormány nem helyesli azokat a sértéseket, amelyekkel egyes iráni médiumok illették Nicolas Sarkozy francia elnök olasz feleségét, Carla Brunit (képünkön) – közölte tegnap Ramin Mehmanparaszt külügyi szóvivő. A szélsőségesen konzervatív Kajhan napilap szombaton „prostituáltnak” titulálta a francia first ladyt, ezzel igyekezve lejáratni Carla Bruni augusztus 23-i nyílt levelét, amelyben kiállt egy házasságtörés és gyilkosság vádjával megkövezésre ítélt 43 éves, kétgyermekes iráni aszszony védelmében. A Kajhan sértő szavait mintegy jóváhagyta hétfőn az inn.ir kormánypárti honlap, Bruni „erkölcstelen” magánéletéről szóló nyugati lapjelentésekre hivatkozva, kedden pedig a Kajhan ismételte meg sértését, amely – mint írta – „az olasz prostituált felháborodását” váltotta ki. (MTI)

Napidíj magáncélra
Washington. A külföldi napidíjak szabálytalan elköltésével kapcsolatban féltucatnyi amerikai képviselőt kérdez ki egy kongresszusi vizsgálóbizottság – jelentette tegnap a The Wall Street Journal. A kongresszusi előírások szerint a képviselők külföldi kiküldetéseikkor kizárólag étkezésre, taxizásra vagy az utazás egyéb formáira költhetik el állami napidíjukat. A honatyák azonban a jelek szerint, részben legalábbis, magáncélokra fordították a hivatalosnak szánt hozzájárulást. (MTI)

Koszovói tömegsír
Pristina. Legkevesebb 26 koszovói szerb földi maradványait rejtő tömegsír feltárását kezdték meg tegnap Koszovóban – jelentette a Beta szerb hírügynökség. A Pristinától nyugatra fekvő Belacevac szénbányát 1998-ban, a koszovói harcok idején néhány napra elfoglalta a Koszovói Felszabadítási Hadsereg. Feltételezések szerint a szervezet fegyveresei kivégeztek legkevesebb kilenc szerb bányászt és még vagy másfél tucat szerbet, és a holttesteket a bányában földelték el. (MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.