Röviden

MTI
2010. 09. 04. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Vezetők távoznak a Malévtől
Közgyűlést tart ma a nemzeti légitársaság, amelyen téma lehet a távozó Urbán László igazgatósági elnök helyének betöltése, illetve a Malév tőkehelyzetének rendezése. A cégvezetés eközben felmentette Jiri Mareket, a társaság kereskedelmi igazgatóját a munkavégzés alól, mert a szakember az egyik konkurens légifuvarozónál folytatja pályafutását. Eközben meg nem erősített értesülés szerint leváltották Dúzs Józsefet, a Repülőtéri Rendőr Igazgatóság parancsnokát. A háttérben a légikikötő biztonsági helyzetének uniós leminősítése állhat. (J. Gy.)

Támadják az Audi gyárbővítési tervét
Az LMP követeli a kormánytól, hogy vizsgálja ki a győri Audi-gyár telephelyének – sajtóhírek szerint – természetvédelmi oltalom alatt álló területen tervezett bővítési ügyét – tette közzé Szabó Rebeka. A képviselő közleményében azt írja, elvárják, hogy a kormány haladéktalanul intézkedjen, hogy a beruházás és az engedélyezés folyamata mostantól a nyilvánosság előtt, az érvényes jogszabályok betartásával folytatódjék. (MTI)

Megnyitnak egy bezárt kis postát
Megkezdi a korábban bezárt vidéki kis posták újranyitását az Orbán-kormány. Hétfőn a Veszprém megyei Küngös község bezárt postahivatalát nyitja meg Nyitrai Zsolt, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium infokommunikációs államtitkára és Schmidt Pál, a Magyar Posta Zrt. vezérigazgatója. (J. Gy.)

Kijev alkudna az orosz gáz árából
Az orosz gázszállítások árképzése a már érvényes ezer köbméterenként száz dolláros kedvezmény ellenére továbbra sem előnyös Ukrajna számára, ezért Kijev továbbra is a formula felülvizsgálatára törekszik, és azon lesz, hogy meggyőzze ennek szükséges voltáról az orosz felet – jelentette
ki Mikola Azarov ukrán kormányfő Kijevben, aki szerint Ukrajna gazdasága számára katasztrófát jelentene, ha fennmaradna a jelenlegi ár, illetve annak a megállapodásokban foglalt negyedévenkénti emelkedése. (MTI)

Javult a német üzleti hangulat
A müncheni Ifo gazdaságkutató intézet szerdán ismertetett elemzése szerint augusztusban tovább emelkedett az üzleti hangulatot mérő index Németországban. Az átfogó mutató 106,7 pontra nőtt augusztusban a júliusi 106,2 pontról. Az elemzők 106,0 pontot vártak. Júliusban az index a várt csökkenés helyett három év óta a legmagasabb értékre emelkedett. (MTI)

Mégis ad el gabonát Ukrajna
Az ukrán kormány nem korlátozza a gabonakivitelt – közölték szerdán Kijevben. Az ukrán vezetés szerint rendeződött az orosz exporttilalom miatt felbolydult világpiaci helyzet, és a terméscsökkenés sem indokolja a kivitel korlátozását. A világ egyik legnagyobb gabonaexportőrének számító Ukrajna kormánya korábban az exporttilalom bevezetését fontolgatta. (MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.