Röviden

MTI
2010. 09. 16. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Martonyi előadása az uniós elnökségről
Bécs. Martonyi János külügyminiszter az osztrák fővárosban beszélt a magyar európai uniós elnökség törekvéseiről a külképviselet-vezetők éves értekezletén. Az előadását követő sajtótájékoztatón a külügyminiszter rendkívüli megtiszteltetésnek és komoly lehetőségnek nevezte a konferenciára való meghívását, és osztrák kollégájával, Michael Spindeleggerrel együtt szándékát fejezte ki az osztrák–magyar együttműködés fokozására. (MTI)

Lemondta a vizitet a bajor kormányfő

Budapest. Mégsem érkezett Magyarországra Horst Seehofer bajor miniszterelnök, akit Orbán Viktor kormányfő és Schmitt Pál köztársasági elnök is fogadott volna. A látogatás több ok miatt csúszik egyelőre ismeretlen időpontra; Seehofer egyrészt egy vasárnapi repülőgép-baleset, másrészt a hétvégi berlini energiacsúcs utáni sajtótájékoztató miatt maradt otthon. (MTI)

Orosz–izraeli katonai megállapodás
Moszkva. Orosz–izraeli katonai együttműködési megállapodást írt alá tegnap Moszkvában Anatolij Szergyukov orosz és Ehud Barak izraeli védelmi miniszter, aki találkozott Vlagyimir Putyin kormányfővel is. A találkozó során valószínűleg érintették a Szíriának és Iránnak ígért, de eddig le nem szállított orosz rakéták sorsát, melyektől tart Izrael. (MTI)

Öngyilkos merénylet Pakisztánban
Iszlámábád. Legkevesebb 17 ember meghalt, és körülbelül harmincan megsebesültek az északnyugat-pakisztáni Lakki Marvat városában, amikor egy robbanóanyagokkal teli autó rohant bele egy rendőrőrsbe. A merénylet során több gyermek is életét vesztette. (MTI)

Elengedték japán újságírót
Tokió. A váltságdíjról lemondva engedték szabadon azt a japán újságírót, akit öt hónapja rabolt el egy mind ez idáig tálibnak vélt, afganisztáni fegyveres csoport. A kiszabadult Cuneoka Koszuke szerint az „áltálibok” egy, az afgán kormányhoz közel álló „korrupt fegyveres frakció” tagjai voltak, akik végül azért engedték el a 2000-ben iszlám hitre áttért Cuneokát, hogy családja körében tölthesse a muzulmán böjt, a ramadán végét. (MTI)

További katonák Afganisztánba?
Brüsszel. Újabb kétezer fővel bővítené a NATO afganisztáni erőit, főként az afgán erők további kiképzésének céljából, amerikai kérésre – mondta az atlanti szövetség egyik illetékese. Jelenleg 150 ezer főt számlál az afganisztáni szövetséges haderő, amelynek kétharmadát az Egyesült Államok adja. (MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.