Röviden

2010. 09. 17. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Vizsgáltatnák az árvízi védekezést
Több vidéki és budapesti civil szervezet, köztük a Védegylet és a Zöld Jövő Környezetvédelmi Egyesület Illés Zoltán államtitkárhoz fordult, hogy vizsgálja felül költséghatékonysági és környezetvédelmi szempontból az árvízi védekezési és helyreállítási támogatások felhasználását. Az árvízi károk helyreállítására kapott állami támogatásokat ugyanis szerintük az önkormányzatok sokszor nem az újjáépítésre, hanem az elmaradt vízügyi munkálatokra, patakkotrásra, favágásra költik. Ráadásul ezek a munkák elavult szemléletükkel legtöbbször csak újratermelik az árvizeket. (www.vedegylet.hu)

Szemétszedő túra a Bodrogon
A Magyar Természetvédők Szövetsége tokaji tagszervezeti találkozójának előprogramjaként határon átnyúló, szemétgyűjtő vízi túrát tartanak a Bodrogon. Az együttműködő zöldszervezetek mintegy húsz önkéntessel a Bodrog folyó szlovákiai eredetétől, a folyó végpontját jelentő – magyarországi – Bodrog–Tisza torkolatig egy négynapos túrán igyekeznek megtisztítani a Kárpát-medence egyik legvadregényesebb folyóját a lebegő hulladékoktól, úszó pillepalackoktól. A környezetvédők felhívására a szemétszürethez néhány folyóparti település (Tokaj, Szegi, Bodrogolaszi és Sárospatak) is csatlakozik párhuzamos szárazföldi akciókkal. (H. Gy.)

Elhunyt Futó Elemér
Életének 71. évében elhunyt Futó Elemér, a hazai természetvédelem emblematikus alakja,
a Kis-Balaton őrzője, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park nyugalmazott vezető természetvédelmi őre. A szakember 1990-ben Pro Natura-emlékérmet, 2006-ban Magyar Köztársasági Bronz Érdemkeresz-tet kapott. (www.greenfo.hu)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.