Röviden

MN
2010. 09. 12. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Fogyasztóvédelmi ellentét az EU-val
Súlyos ellentét feszül az Európai Bizottság Fogyasztóvédelmi Főigazgatóság és a magyar kormányzat véleménye között a központ teljesítményét illetően. Míg ugyanis a bizottság a megszerezhető legmagasabb minősítéssel értékelte a központ 2009-es működését, az újonnan felállt magyar kormányzat által készített Nemzeti ügyek politikája 2010. fogyasztóvédelmi szakpolitikai fejezete kijelenti, hogy az Európai Fogyasztói Központ Magyarország az EU országai közül a leggyengébben felelt meg a támasztott követelményrendszereknek. (MTI)

Pénzügyi felügyelet: erősít az Európai Unió
Elvi megállapodásra jutottak egymással tegnap az Európai Unió fő intézményei az európai pénzügyi felügyelet megerősítésének ügyében – jelentette be Brüsszelben Michel Barnier, a belső piac és a szolgáltatások ügyeiben illetékes EU-biztos. (MTI)

Varsónak kell a Gazprom vezetéke
Lengyelország saját irányítása alá akarja vonni az orosz Gazpromnak az ország területén áthaladó gázvezetékeit az Európai Unió III. energiacsomagjának rendelkezéseire hivatkozva, amelyek szerint az ilyen berendezéseket független szervnek kell irányítania, és hozzáférést kell biztosítani harmadik feleknek is. A Gazprom ellenzi Varsó terveit, s kijelentette, hogy kizárólag üzemeltetőként lenne csak hajlandó elfogadni a lengyel Gassystem cég tervezett szolgáltatásait. (MTI)

Döntésképtelen lesz az IMF?
Az IMF igazgatótanács nélkül maradhat – írja az Oroszország hangja nevű portál. A patthelyzet úgy alakult ki, hogy az Egyesült Államok és Európa között komoly nézeteltérések merültek fel a pénzintézet megreformálását illetően. Európa bejelentette, hogy az IMF 24 tagú igazgatótanácsában nem hajlandó átengedni a fejlődő országoknak a kilenc helyéből kettőt, ahogyan erről a G20-ak 2009-es pittsburghi találkozóján megállapodtak. A szervezet szóvivője szerint nincs szó krízisről, hiszen ez év novemberéig kell dönteni a kérdésről. (MN)

Bokros szerint már megbukott az euró
Az euróövezet már akkor megbukott, amikor az évtized közepén Németország és Franciaország nem hagyta magát túlzottdeficit-eljárás alá vonni – írja Bokros Lajos az Élet és Irodalomban. A volt pénzügyminiszter szerint ekkor kiderült, hogy minden tagállam egyenlő, de vannak egyenlőbbek, illetve hogy a stabilitási paktumba foglalt megelőző és büntető eljárások politikai értelemben alkalmazhatatlanok, azaz a paktum gyakorlatilag megbukott. (MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.