Röviden

MN
2010. 09. 11. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megszűnik a Microsoft uralma
Belátható időn belül a szabad szoftverek is használhatók lesznek az államigazgatásban – jelentette ki a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium infokommunikációs államtitkára az OpenOffice.org tegnapi budapesti konferenciáján. Nyitrai Zsolt szavai szerint a nyílt forráskódú programok a közigazgatási és oktatási
területen juthatnak nagy szerephez. Az államigazgatásban jelenleg a Microsoft irodai alkalmazásai használatosak, amelyek éves szinten milliárdos nagyságrendű kiadást jelentenek a költségvetésnek. (B. P.)

Ismét kapható Herz szalámi
Ismét megtalálhatók a Herz-termékek a boltok polcain. A tavaly felszámolás alá került Herz Zrt. eszközeit, így többek között a Herz márkanevet a Bonafarm csoporthoz tartozó Bonafarm Zrt. szerezte meg, így maradhatott továbbra is magyar tulajdonban egy nemzetközileg is elismert magyar élelmiszermárka. A nagy hagyományú, 128 éves Herz-termékek megújult formában, kilenc termékkel, 16 különböző kiszerelésben kerülnek ismét a fogyasztók asztalára. A húsáruk a Pick Szeged Zrt. üzemeiben készülnek. (D. Z.)

Számítógép figyel az ukrán határon
Új számítógépes rendszert vezetett be a vámhatóság a magyar–ukrán átkelőhelyeken, részben azért, mert az utóbbi időben megnőtt azok száma, akik a vámmentesen behozott üzemanyagot jogellenesen értékesítették itthon. A rendszer különböző kockázati szintekre osztja majd a határon átlépőket, a kockázatosnak minősített személyeket kiválasztja, akik aztán szigorított ellenőrzésre és hosszabb ügyintézési időre számíthatnak. Elsősorban a rendszeres határátlépőket érintheti az intézkedés. (MN)

Öblösüveggyár: negyedik menet
Negyedszer is eladásra kínálják a salgótarjáni öblösüveggyárat. A harmadik kiírásánál ugyan voltak konkrét érdeklődők, ám a pályázatra – akárcsak az azt megelőző kettőre – nem érkezett ajánlat. A gyárnak a jelenlegi a második felszámolási eljárása, az üzemet 1,2 milliárd forintért kínálják, a gyár tartozása 1,5 milliárd forint. A létesítményt még az idén értékesíteni szeretnék. Az öblösüveggyárban jelenleg 12 ember dolgozik. (MTI)

Enged Szerbiának a valutaalap
Szerbia és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) megállapodott abban, hogy a balkáni országban emelhetik a nyugdíjakat és a béreket 2011 elejétől. A belgrádi vezetés korábban a nyugdíjak és a fizetések befagyasztását vállalta az államháztartási hiány növeléséért cserébe. A nemzetközi szervezet szerint Szerbia jól teljesít, így Belgrád újabb, 380 millió eurós részletet hívhat le. Eközben kiderült: az IMF
16,9 tonna aranyat adott el júliusban. A program 191,3 tonna értékesítését irányozza elő 2010-re, ebből a júliusi tétellel együtt 88,3 tonnát dobtak piacra. (MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.