Röviden

MTI
2010. 09. 17. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Januártól módosul paneltámogatás
A kormány tervei szerint jövő év januárjától a lakóépületek felújításához aszerint kapható támogatás, hogy a felújítás eredményeképpen mennyi energia takarítható meg – hangzott el egy tegnapi konferencián. A tervezett évi 150-200 ezer lakás felújítása mentorhálózat közbeiktatásával történik majd. A mentor írja meg a támogatási pályázatot, s végezteti el a munkát minősített anyagokkal és akkreditált kivitelezőkkel. (MTI)

Jöhet a negyedik mobilos cég
Akár a negyedik mobilszolgáltató is megjelenhet a magyar piacon – közölte tegnap a Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság (NMHH) elnökhelyettese. Mátrai Gábor elmondta: az állam frekvenciák értékesítését tervezi. Ezt a folyamatot az NMHH készíti elő, a döntést
a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium hozza majd meg. (MTI)

Kár esetén nincs kötbér
Elfogadhatatlannak tartja a Vidékfejlesztési Minisztérium azt, hogy egyes terményfelvásárlók figyelmen kívül hagyják a magyar gazdákat sújtó természeti károkat, vagyis az úgynevezett vis maior helyzetet, és kötbért kérnek tőlük, amennyiben nem szállítják le az előzetesen vállalt mennyiségű termést. A minisztérium tájékoztatása szerint kötbér csak a kötelezettnek felróható magatartás esetén követelhető, márpedig a természet okozta kár nem nevezhető annak. (D. Z.)

Többet hagynának a gazdálkodóknál
Tegnap elfogadta az élelmiszerláncról szóló jelentést az Európai Parlament. A dokumentum célja, hogy a gazdák tisztességes módon részesüljenek az élelmiszer-ágazatban keletkező jövedelemből. A gazdák élelmiszerláncokkal szembeni kiszolgáltatottságának csökkentése és a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatok elleni fellépés javítását is célzó jelentésbe Glattfelder Béla fideszes európai parlamenti képviselő javaslatára bekerült a beszerzési ár alatti értékesítés tilalma is. (D. Z.)

Közbeszerzés: új törvény 2011-re

A Közbeszerzések Tanácsának hétfőn kinevezett újdonsült elnöke szerint 2011 végére elkészülhet az új közbeszerzési törvény. Gajdos Róbert felidézte, hogy a testület korábbi vezetője létrehozott egy, a szakemberek széles körét magában foglaló grémiumot, amelynek munkájára maga is támaszkodni kíván, ezzel folytatja elődje jogalkotási munkáját. Az új alelnök Homolya Róbert, a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség végrehajtási elnökhelyettese. (MTI)

Kedves nélkül az Orangeways

A menedzsmentet képviselő ORW Hungaria Kft. birtokába kerül az Orangeways Zrt. kilencven százaléka, miután Kedves Ferenc értékesítette a buszos társaságban eddig meglévő többségi részesedését. A kisebbségi résztulajdonos, Kovács Miklós vezérigazgató megtartja tízszázalékos részvénycsomagját. A társaság 2010 első fél évében több mint 750 millió forintos árbevételt ért el. (MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.