Sokkot okozott a CIB Dunaújvárosban

Élményfürdő helyett hideg zuhanyban volt részük azoknak Dunaújvárosban, akik tegnap délelőtt úszni szerettek volna a városi fürdőben. A tulajdonos ugyanis értesítés nélkül lekapcsoltatta az áramot az intézményben. A CIB Bank akciója betegeket is érintett, az épületben ugyanis gyógyászati szakrendelések is működnek.

Munkatársunktól
2010. 09. 06. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A fürdő és a szakrendelések délelőtt 9-kor nyitottak ki, a látogatók háromnegyed órával később észlelték, hogy lekapcsolták az áramot. Minderre azért került sor, mert a tulajdonos bank és az üzemeltető önkormányzat között elszámolási vita zajlik.
A történet 2006-ra nyúlik viszsza, amikor a szocialista többségű önkormányzat egy gyorsított közbeszerzési eljárás eredményeként megbízta a CIB-Vegyépszer konzorciumot, hogy a 3,2 milliárd forint költségvetésből egy év alatt építsék fel a fürdőt. Az építkezés pillanatok alatt elkezdődött, a beruházónak és a kivitelezőnek még a szakhatósági engedélyeket sem volt türelme kivárni. Amikor a viszontagságok ellenére végül elkészült a mű, a CIB az eredeti költségvetéshez képest csaknem egymilliárd forinttal többet, 4,1 milliárd forintot kért az önkormányzattól. Az MSZP-többségű testület fizetett volna, de a pártpolitikai küzdelmek következtében a polgári erők kerültek többségbe a városban, amelyek nem értettek egyet a pazarlással. Műszaki és jogi szakértőket kértek fel, akik megállapították, hogy a műszaki tartalom nem indokolja a többletköltséget, illetve hogy a konzorcium nem tartotta be a szerződésben foglaltakat. A fürdő a vita ellenére kinyitotta kapuit a közönség előtt, az üzemeltetéssel egy önkormányzati céget, a DVG Zrt.-t bízták meg a felek, amely közleményt adott ki az eset miatt. Ebből kiderül, hogy egyrészt birtokvédelmi eljárást kezdeményez annak érdekében, hogy az áramszolgáltatást haladéktalanul visszaállítsák, másrészt a CIB-bel szemben a jogellenes magatartásából eredő károk megtérítése érdekében minden szükséges lépést megtesz. A helyi Fidesz részéről Dorkota Lajos szólalt meg az ügyben. Elmondta, hogy az indokolatlan extraprofitra hajtó, külföldi CIB magatartása elfogadhatatlan, mivel nincs tekintettel az ott élő emberekre, betegekre. Mint mondta, a banktól épp ezen a napon kapott értesítést, hogy hétfőn folytassák a tárgyalásokat, amelynek fényében az áram lekapcsolása a legdurvább támadással ér fel.
A bank illetékeseit lapzártánkig nem értük utol.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.