Soros a romák védelmére kelt

Munkatársunktól
2010. 09. 04. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Soros György magyar származású amerikai milliárdos azzal a kéréssel fordult tegnap Franciaországhoz, hogy „állítsa le a romák tömeges kiutasítását”. „Az, ahogy Franciaország most kiutasítja a romákat, a francia és az európai uniós törvények megsértésének veszélyével jár. Európában származásuk miatt nem küldhetők vissza hazájukba férfiak, nők és gyerekek anélkül, hogy bűncselekmény elkövetését rájuk bizonyították volna” – írta a bukaresti sajtó által kiemelten kezelt közleményében Soros, a kelet-európai romák felemelkedését is támogató Nyílt Társadalom Alapítvány elnöke. A nemzetközi bírálatok ellenére Franciaország július 28. óta eddig 635 romát küldött haza, miután megkezdték Nicolas Sarkozy elnök az illegális cigánytelepek felszámolására vonatkozó intézkedéseinek életbe léptetését. „Párizsnak az az álláspontja, hogy ezzel csupán az EU törvényeit alkalmazza, a romák hazatérése önkéntes, és a francia adófizetők terhére pénzbeli segéllyel jár” – írta az MTI.
Soros ugyanakkor igazat ad a francia kormánynak abban, hogy Romániának és Bulgáriának többet kell tennie roma állampolgárai életkörülményeinek javításáért. „Tudván, hogy egy olyan országban, mint amilyen Magyarország, 2015-ben a munkaerőpiacra belépők egyharmada roma lesz, az európaiak nem engedhetik meg maguknak egy újabb roma nemzedék elvesztését” – tette hozzá a nemzetközi üzleti világban spekulánsként is számon tartott milliárdos. Pierre Lellouche, Franciaország európai ügyekkel foglalkozó államtitkára egy keddi lapinterjújában azt mondta: minden uniós tagállamnak vállalnia kell felelősségét, gondoskodnia kell saját állampolgárainak védelméről és társadalmi beilleszkedéséről. Francois Fillon francia kormányfő tegnap José Manuel Barrosóhoz, az Európai Bizottság elnökéhez fordult a romák ügyében, és arra kérte, hogy fokozza az európai kezdeményezéseket a kérdésben, illetve segítse a koordináció elmélyítését Bukaresttel és Szófiával – jelentették be Párizsban. A jobb koordinációt a romák integrációjával megbízott Valentin Mocanu román államtitkár is sürgette egy reagálásában. Bukarest kétségbe vonja a romák hazaküldésének jogosságát, Párizs viszont azt veti Románia és Bulgária szemére, hogy nem tesz eleget saját állampolgárai integrálásáért a társadalomba, noha milliárdokat kap az EU alapjaiból a hátrányos csoportok számára.
Vezércikk a 7. oldalon

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.