Sorozatban rabolt a bankalkalmazott

Alkalmanként több millió forintra tett szert az az informatikai szakember, aki banki alkalmazottként sorra rabolt ki budapesti pénzintézeteket. A zsákmányt egyelőre nem találja a rendőrség, amely indítványozta a gyanúsított előzetes letartóztatását.

Csibra Tibor
2010. 09. 05. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hét pénzintézetet támadott meg, s közülük hatot kirabolt az idén a fővárosban egy banki alkalmazott, az ötvenes éveiben járó, informatikai területen dolgozó férfit szerdán vette őrizetbe a rendőrség. A gyanúsított még nem tett vallomást, s egyelőre nincs nyoma az esetenként több millió forintos zsákmánynak sem. A sorozatrabló azonosítása és elfogása annak is köszönhető, hogy az utóbbi időben több járőr van a közterületeken, és a veszélyeztetett bankok környékét civil ruhás nyomozók figyelik – hangzott el a Budapesti Rendőr-főkapitányság tegnapi sajtótájékoztatóján. Fülöp Valter, a testület vezetőjének bűnügyi helyettese elmondta, a magányos rabló kézre kerítésére külön akciót szerveztek, ebben 570 rendőr ellenőrizte az említett pénzintézetek környékét.
A férfit szerdán a Kálvin tér környékén fogták el, amikor terepszemlét tartott egy újabb támadáshoz. Korábbi bűncselekményeit rögzítették a fiókokban elhelyezett térfigyelő kamerák, a felvételeken látható, hogy a gyanúsított hasonló ruházatot visel. A Kálvin téren szolgálatban lévő rendőrök a személyleírás alapján azonosították. A nála lévő táskából előkerült az említett ruházat, és a korábbi támadásoknál használt gáz-riasztó fegyver is.
Az őrizetbe vett férfi több banknak is dolgozott korábban, úgy tudjuk, utoljára az OTP alkalmazta. Informatikus szakember, tanúként meghallgatott munkatársai segítőkész, udvarias embernek ismerik. Feleségét szintén meghallgatták a nyomozók, az asszony – állítása szerint – semmit nem vett észre abból, hogy férje havonta több millió forintra tett szert illegálisan.
A házaspár átlagosan élt, a rablásokból származó pénzből a terhelt semmi olyat nem vásárolt, ami feltűnhetett volna környezetének. Információink szerint a büntetlen előéletű, látszólag példásan élő férfi sokkos állapotba került elfogása után, és semmit nem hajlandó közölni a nyomozókkal. Nem tudni azt sem, hogy a rabolt pénzt hova rejtette. A nyomozók szerint a banki szakembernek kiváló ismeretei lehettek a fiókok helyrajzáról, a biztonsági berendezésekről, a menekülő útvonalakról, így hatásos terveket készíthetett kifosztásukra. Első támadása azonban sikertelen volt: januárban Zuglóban az alkalmazottak észrevették, hogy fegyverrel a kezében lépett be a külső ajtón, ezért a zsilipen már nem engedték be. A gyanúsított ezután Budapest belső kerületeit vette célba, és júniusig szinte minden hónapban kirabolt egy bankfiókot. Az alkalmazottakat megfenyegette, de fegyverét egyszer sem használta.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.