Soványka, de értékes pont

Férfi vízilabda-válogatottunk a szerbek feletti, hétfői diadalhoz mérve összehasonlíthatatlanul gyengébb játékkal ért el 6-6-os döntetlent tegnap a görögökkel a zágrábi Európa-bajnokságon. Csapatunk 3-0-s hátrányból szerzett legalább egy pontot, amivel biztos csoportelső lesz, ha hátralévő két mérkőzését megnyeri.

Munkatársunktól
2010. 09. 11. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tegnapi eredmények. Férfiak, B csoport: Magyarország–Görögország 6-6, Szerbia–Oroszország 16-10, Németország–Macedónia 8-7. A csoport: Olaszország–Törökország 9-4, Horvátország–Románia 13-7, Montenegró–Spanyolország lapzárta után.
Mai műsor. Nők, 15.00: Hollandia–Németország (B csoport), 16.30: Görögország–Oroszország (A csoport), 18.00: Horvátország–Olaszország (A), 19.30: Magyarország–Spanyolország.


Vasárnap a szerbek 13-5-re elintézték a görögöket, hétfőn a mieink 9-6-ra a szerbeket. E két eredmény alapján tegnap simán kellett volna venni a görögök elleni akadályt, ehhez képest egy negyed után 0-3 állt az eredményjelzőn. A szerbek ellen remeklő Nagy Viktor helyett ezúttal Szécsi Zoltán kezdett a kapuban, méghozzá balszerencsés potyagóllal, majd bekapott még egy tisztára játszott fórt és egy középről eleresztett ejtést. Eközben a túloldalon kétszer a kapufára, egyszer a blokkba, kétszer a kapusba, majd még egyszer a kapufára szállt a labda a magyar lövések után, azaz hatból semmi volt a mérleg. Mindez olyan dermesztően hatott, mint Kemény Dénes szövetségi kapitánysága első komoly nemzetközi viadalán, az 1997-es athéni Világkupán a görögök elleni elődöntő teljes gólképtelensége.
Persze hátravolt még három negyed. A másodikban Varga Dániel emberelőnyből végre szépített, a 12. percben esett az első gólunk. Igaz, legalább a védekezés összeállt, illetve kiderült, hogy a szintén megfiatalított görög csapat is ingatag. A félidőbeli 1-3 ezért is mutatott rosszul, de térfélcsere után Hosnyánszky a jobb sarokba bombázva 2-3-ra szépített, aztán Biros középtávolról és Madaras megúszásból is betalált. Ezzel 4-4-re sikerült egyenlíteni, mert időközben a vetélytárs is értékesítette azt a büntetőt, amelyet azért ítéltek meg, mert Szécsi a center elől elrejtendő, víz alá nyomta a felső lécről lepattanó labdát. Egy fórgóllal a görögök visszavették a vezetést, 4-5-ről indult az utolsó periódus. Ebben Biros és Varga Dániel – no meg utóbbi löketénél a gólbíró jóindulata – révén 6-5-re fordított válogatottunk, de a görögök emberelőnyből 9 másodperccel a duda előtt egalizáltak.
A 6-6-os döntetlen, a riasztó első negyed, valamint a támadásban elkövetett hibák miatt jogos az elégedetlenség, másrészt ez az egy pontocska még sokat érhet. Egészen pontosan az oroszok pénteki és a macedónok vasárnapi legyőzése esetén biztos csoportelsőséget és elődöntőt.
„Ma néhány játékosnak gondjai voltak, és rosszul játszott. Hasonló gyakrabban megesett már velünk ebben a szezonban. Mondtam a játékosaimnak, hogy ilyesmi nem fordulhat elő, aztán most mégis megint megtörtént” – idézte az Eb honlapja Kemény Dénest.
Ma a lányok számára is a csoportelsőség és a négybe jutás a tét, ehhez nem szükséges egyéb, mint legyűrni a spanyolokat.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.