Sportlövő ölt a Felvidéken

Rendőrgolyó végzett Lubomír Harmannal, azzal a 48 éves szlovák férfival, aki hétfőn Pozsony Dévényújfalu (Devínska Nová Ves) nevű városrészében hét embert gyilkolt meg – jelentették be tegnap Pozsonyban, felülírva a korábbi öngyilkossági verziót.

Hírösszefoglaló
2010. 09. 10. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ugyan öngyilkosságot követett el, de már korábban halálos lövést kapott a hét embert meggyilkoló Lubomír Harman pozsonyi ámokfutó – ismertette a boncolás eredményét Daniel Lipsic szlovák belügyminiszter tegnap pozsonyi sajtóértekezletén. A boncolás kimutatta, hogy Harmant egy rendőr lőtte le, mellkasának bal oldalán érte a találat – idézte a tárcavezetőt a távirati iroda.
Jaroslav Spisiak országos rendőrfőkapitány szavaiból az derült ki, hogy a 48 éves férfit valamelyik rendőr halálosan megsebesítette, de még volt ereje arra, hogy fegyverét maga ellen fordítsa, „valószínűleg azért, hogy lerövidítse szenvedését”. Hozzátette: a rendőrök parancsot kaptak a lövöldöző férfi likvidálására.
A kormány tegnap rendkívüli ülésén úgy döntött, hogy a mészárlás áldozatainak emlékére nemzeti gyásznap lesz holnap Szlovákiában: reggel nyolc és este hat óra között félárbocra eresztik az állami zászlókat, s tilosak lesznek a szerencsejátékok. Az áldozatok legközelebbi hozzátartozói pedig anyagi kártérítést kapnak.
A belügyminiszter elmondta, hogy a tettes, Lubomír Harman két éve nem dolgozott. A férfi agglegényként élt, szélesebb családi háttere rendezett volt, szomszédai, egykori munkatársai és ismerősei a rendőrség szerint nem tartották konfliktuskeresőnek. Az a korábbi értesülés, hogy régebben hivatásos katonaként dolgozott, nem igazolódott be. Mint a Független Hírügynökség megtudta, sorkatonai szolgálatát 1981 és 1983 között töltötte, egy ideje sportlövész egyesületbe járt.
Harmannak engedéllyel hat fegyver volt a birtokában, köztük a gyilkos géppisztoly. A belügyminiszter bejelentette, hogy a jövőben javasolni fogja a fegyvertartás szabályainak megszigorítását.
Az áldozatok romák voltak, egy családot alkottak: az anya, két lánya, 12 éves unokája, az egyik lány barátja és a másik lány férje az áldozat. Egy asszonyt akkor találta el a halálos lövés, amikor kilépett lakásának erkélyére. A 48 éves tettes az általa legyilkolt roma család szomszédságában lakott, s a múltban több veszekedés és vita is volt köztük. Egy esetben állítólag rendőrségi beavatkozásra is szükség volt. A roma család társadalmi támogatásokból élt, s a környéken ismert volt zajos életviteléről. A mészárlás elkövetőjét a helybéliek zárkózott, mogorva embernek írták le. A gyilkosság konkrét oka azonban továbbra is ismeretlen, erre próbálnak választ találni a rendőrök.
Az orvosok szerint nem kizárt, hogy további áldozatai is lesznek a vérfürdőnek. Rut Gerzová, a pozsonyi kórház szóvivője szerint ugyanis a tizenöt sebesültből még tízen vannak az intézményben, közülük heten könnyebb sérüléssel, megfigyelés alatt állnak, hármójuk állapota azonban nagyon súlyos. – Őket mély altatásban tartjuk, további sorsuk kiszámíthatatlan – mondta a szóvivő. A sérültek között van egy rendőr és egy cseh állampolgár is.
A tegnapi szlovák sajtó szerint az eset ismét azt bizonyítja, hogy a hatóságok nem kezelték megfelelően az erőszakos cselekményeket. A Hospodárské Noviny úgy véli: kulcskérdés kideríteni, hogy juthatott a tettes olyan fegyverekhez, amelyeket hivatalosan csak a katonaság és a rendőrség használ, s hogyan kaphatott rájuk engedélyt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.