Suttogó propaganda

Stier Gábor
2010. 09. 22. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Vannak dolgok, amik nem változnak. Ilyen például az MSZP. A szocialisták kaphatnak akármekkora pofont a választóktól, nem tanulnak belőle. Ott folytatják, ahol abbahagyták. A mélyponton lévő MSZP erőlködik, s a szerény népszerűség növelése érdekében bevet mindent. Gyalázkodik, csúsztat, lejárat, s közben az sem érdekli, hogy a suttogó propagandával Magyarországnak árt. Göncz Kinga szocialista európai parlamenti képviselő szerint például informális beszélgetéseken Brüsszelben már felmerült, hogy Orbán Viktor és Magyarország ezzel a kormánnyal alkalmas-e az Európai Unió soros elnöki tisztének betöltésére. A kérdések közt állítólag felvetődött, miként tud elnökséget adni az a kormány, amely nem hajlandó sajátjának tekinteni azokat az alapvető közös gazdaságpolitikai megfontolásokat, amelyeket aztán neki kellene legfőképpen képviselnie. Göncz szerint a Magyarországgal szemben kialakult bizalmatlanságot fokozza, hogy a kormány nyitott a szélsőjobboldal felé, korlátozza a demokratikus intézményeket, illetve Európa számára érthetetlen, múltba forduló lépéseket tesz, amelyek veszélyeztetik a térség stabilitását.
Göncz Kinga emlékezete azonban meglehetősen rövid. Gyorsan elfelejtette, hogy éppen a pártja és kormánya által képviselt gazdaságpolitika juttatta ilyen helyzetbe az országot. No meg az, hogy ők tényleg nem sokat törődtek a nemzeti érdekekkel, eladósodva pedig jó fiúként hajtották végre az IMF utasításait. S hogy erre senki sem emelte fel a hangját a világban, aligha lehet a bizalom foka. A szélsőjobbos riogatás ma csupán a hazai politikai helyzet ismeretének teljes hiányáról árulkodik, a „szocialista” demokrácia állapotáról pedig híven beszélnek a 2006-os képek.
Mondhatnánk persze, nincs ebben semmi újdonság. A szocialista politikus felmondja maroknyi híve előtt a régi leckét, s csak reménykedni lehet abban, hogy Brüsszelben nem az ország lejáratásán munkálkodik. Könnyen kiderülhet ugyanis azokról a folyosói pletykákról, hogy csupán Göncz Kinga véleményét visszhangozzák a falak. A helyzet azonban korántsem ennyire vicces. Az új kormány ugyanis fél évvel a magyar soros elnökség előtt egy gazdasági értelemben megroggyant, nemzetközi tekintélyét veszített országot kapott örökül. Arról nem is beszélve, hogy e lehangoló kép javítására kiváló lehetőséget jelentő elnökség előkészületei is az elvártnál lassabban haladtak. S mindezért azok a szocialisták – köztük a rendszerváltás óta eltelt húsz év baloldali körökben is elismerten leggyengébb külügyminisztere, Göncz Kinga – a felelősek, akik most ujjal mutogatnak az új kormányra. Ahelyett, hogy a híveiknek ígért megújulás jegyében megpróbálnának legalább nemzetközi téren valamit helyrehozni abból, amit elrontottak, s a közös cél érdekében összefogva dolgoznának az elnökség sikeres lebonyolítása érdekében, inkább áskálódnak. Ez a magatartás Magyarország jelenlegi helyzetében nem csupán hiba. Több annál: bűn!

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.