Szabadlábon a székely maffiózó

Szabadlábra helyezte a bíróság Csibi Istvánt, a Székelyföldet esztendőkön át rettegésben tartó üzletembert. Az évek óta letartóztatásban lévő csíkszeredai férfi ügyében sikkasztásra és pénzmosásra való felbujtás miatt volt érvényben a fogva tartási parancs.

2010. 09. 27. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elhagyta a kelet-romániai Colibasi városának büntetés-végrehajtási intézetét Csibi István csíkszeredai üzletember, akit különböző erőszakos és gazdasági bűncselekmények miatt többnyire börtönben volt az elmúlt hat évben. A székelyföldi keresztapaként elhíresült vállalkozó szabadlábra helyezéséről csütörtökön döntött a pitesti-i táblabíróság abban a bírósági perben, amelyben korábban sikkasztásra és pénzmosásra való felbujtás miatt vádat emeltek az üzletember ellen. A rács mögött eltöltött évek láthatóan megviselték a 44 éves Csibi Istvánt, aki csütörtökön késő este lépett ki a börtönkapun, ám nem volt hajlandó beülni abba a személyautóba, amellyel két hozzátartozója várta. Ehelyett gyalog vágott neki a szomszédos városba, Miovenbe vezető útnak, és a román újságírók kérdésére azt válaszolta: Bukarestbe tart, ahová gyalog is eljut, „ha Isten is úgy akarja”.
Az egykor Erdély egyik legtehetősebb vállalkozójának tartott Csibi István a kilencvenes évek közepétől tartotta rettegésben Csíkszeredát és környékét: gazdasági vetélytársait maffiamódszerekkel próbálta kiiktatni, testőrseregével mindenkit megfélemlített, megverette, aki az útjába került. Az ellene benyújtott panaszokat a hatóságok rendszerint elsüllyesztették, Csibi ugyanis vezető rendőröket, ügyészeket és pénzügyőröket vesztegetett meg. Helyi vállalkozók és politikusok összefogása nyomán Neptunról elnevezett cégbirodalmát 2004-ben számolta fel a Bukarestből érkezett nyomozókommandó, ekkor tartóztaták le először letartóztatásba a maffiózót és tucatnyi bűntársát. Csibi ellen hét bűnügyben indítottak eljárást, közülük azonban az elmúlt hat évben mindössze egy emberölési kísérlet miatt kapott öt és fél év börtönbüntetést, az ítélet azonban nem jogerős. Sikkasztásra és pénzmosásra való felbujtás gyanújával 2008 márciusában emelt vádat ellene a romániai ügyészség, e szerint Csibi 1998 és 2004 között maffia típusú szervezett bűnbandát működtetett.
A nyomozati anyag szerint a Neptun Impex a szeszesital-forgalmazással, lízingelt autók importjával és egyéb gazdasági tevékenységekkel több millió euró értékben követett el adócsalást, sikkasztást és pénzmosást. Csibit különben először 2006-ban helyezték ideiglenesen szabadlábra, és ekkor telefonon rögtön megfenyegette az egyik, bűncselekményei feltárásában oroszlánrészt vállalt csíkszeredai riválisát, majd ittas vezetés közben is tetten érte a rendőrség. A maffiózót legutóbb 2008 februárjában vették ismét őrizetbe.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.